Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Imedijatna implantacija

Imedijatna implantacija

imedijatna-implantacija-petak

Imedijatna implantacija je tehnika kojom se neposredno poslije vađenja zuba u ekstrakcionu ranu ugrađuje implantat određenog tipa i oblika što omogućuje da se odmah izradi i fiksni privremeni protetski rad. Na ovaj način znatno se skraćuje vrijeme od gubitka zuba do izrade protetskog finalnog rada. S druge strane ovo rješenje je mnogo prihvatljivije za pacijente kako sa estetskog tako i sa funkcionalne tačke gledišta.

Najvažnija prednost imedijatne implantacije leži u činjenici da se u jednom hirurškom zahvatu izvrši i ekstrakcija zuba i ugradnja implantata. Na taj način se značajno usporava resorpcija koštanog tkiva alveole izvađenog zuba i do 40-60%.

Hirurška procedura je u osnovi jednostavna i sa aspekta prihvatljivosti za pacijenta veoma laka i podnošljiva. Ona se najčešće sprovodi primjenom na dva načina: bez odizanja režnja ili sa odizanjem režnja. Indikacije za izbor operativne tehnike zavise od nekoliko hirurških parametara što se analizira u svakom pojedinačnom slučaju.

Prilikom imedijatne implantacije u ranu izvađenih zuba, potrebno je voditi računa o brojnim faktorima koji utiču na uspjeh kao što su debljina bukalne kosti, visina pripojne gingive ili inflamatorni status okolnih tkiva. Treba istaći da su imedijatni implantati postavljeni u ekstrakcionu ranu uspješni ako se poštuju navedeni principi. Dobri kandidati za imedijatnu implantaciju su zubi koji nisu zahvaćeni zapaljenskim procesima, kod kojih su očuvani koštani zidovi alveole i koji imaju gingivu potrebne debljine.

Indikacije za imedijatnu implantaciju su brojne:

  • Traumatska ekstrakcija zuba
  • Interna i eksterna resorpcija zuba
  • Napredovala parodontalna oboljenja
  • Neuspjeh prethodnog liječenja kanala korijena zuba
  • Različiti uzroci nemogućnosti zadržavanja zuba u vilici.

Izvor: pharmamedica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top