Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Laserska incizija frenuluma

Laserska incizija frenuluma

Laserska incizija frenuluma ponedjeljakFrenulum je mišicno-vezivno-sluzokožni nabor, koji je usnoj duplji uglavnom najizraženiji na spoju gornje usne i alveolarnog grebena gornje vilice, postavljen između gornjih centralnih sjekutica. On postoji i na spoju donje usne i alveolarnog grebena donje vilice. Odstranjivanje frenuluma se radi primjenom diodnog lasera velike snage. Intervencija se izvodi laserski – apsolutno bezbolno. Laserski napravljeni rezovi ne krvare, ne bole, pa se i radi bez primjene jake anestezije.

Lingvalni frenulum nalazi se na spoju jezika i poda usta.

Frenulumi predstavljaju normalnu tvorevinu u usnoj duplji i mogu biti manje ili više izraženi. Ukoliko su njihove dimenzije velike ili su tako postavljeni da ugrožavaju zube i njihov potporni aparat, ili remete funkciju orofacijalnog sistema, potrebno ih je odstraniti hirurškim putem.

Labijalni frenulum je čvrsta traka fibroznog tkiva prekriven sluzokožom koja može biti jako izražena i ako se pripaja blizu zuba u srednjoj liniji, postoji mogucnost da se pojavi prevelik razmak između prvih sjekutica (tzv. diastema mediana), odnosno u starijoj dobi prilikom protetskog zbrinjavanja da se poremeti naleganje proteza. U ovim slučajevima potrebno je odstranjivanje frenuluma, tj. frenektomija (ili frenoplastika kod pretprotetskih zahvata), koja predstavlja jednostavan hirurški postupak presjecanja fibroznog tkiva.

Lingvalni frenulum predstavlja čvrstu fibroznu traku koja povezuje jezik sa podom usne duplje i čini ga više ili manje nepokretnim. U dječjoj dobi nepravilan frenulum može da dovede do blagih poremećaja u funkciji jezika, a ukoliko se izraženije smetnje uočavaju, potrebno je presjecanje frenuluma. Kod bezubih pacijenata izražen frenulum onemogucuje izradu stabilne proteze, jer svako pomjeranje jezika odiže nadoknadu. U ovakvim slučajevima je takođe indikovana frenoplastika, koja se vrši na sličan način kao kod labijalnog frenuluma.

Odstranjivanje frenuluma ili pomjeranje njegovog pripoja naziva se frenektomija.

Odstranjivanje frenuluma se u centru radi primenom diodnog lasera velike snage. Intervencija se izvodi praktično, bez primjene anestezije. Dovoljno je da se tkivo blago anestezira primenom površinskog anestetika u obliku spreja. Efekat lasera na meka tkiva obezbjeđuje manje invazivnu “hirurgiju bez krvi“, minimum postoperativnih komplikacija i intervenciju bez bola. Laser pravi ekstremno precizne, bezkrvne incizije. Postoperativni tok je skoro bez ikakvih bolova, a rana zarasta za tri do sedam dana.

Laserski zahvat omogućuje zanemarljiv postoperativni bol u skoro svakom slučaju. Ovo smanjenje bola je rezulat jedinstvenih karakteristika laserskog zraka prilikom sječenja tkiva, tako da nema više ‘sirovih krajeva’ kao kod sječenja skalpelom. Kadgod da se incizija napravi na tkivu pomoću skalpela ili makaza inflamacija počinje da se odvija. Ova inflamacija je rezultat interakcije sa cirkulatornim i limfnim sistemom. Pošto laserski zrak efektivno kauteriše limfni sistem mnogo je manji postoperativni otok. Tako da se pacijent osjeća mnogo prijatnije tokom perioda opravka. Pored toga laserski zrak radi na temperaturi koja ga cini najefikasnijim u uništavanju bakterija koje imaju potencijal da prouzrokuju infekciju. Ovo je veoma važno u područjima gde je inače teško da se spriječi djelovanje bakterija na mjesto hirurškog zahvata. Kod incizije skalpelom mali krvni sudovi su presječeni u koži kao i sloj tkiva ispod same kože. Ovi krvni sudovi mogu da ‘procure’ tokom zahvata pa čak i poslije operacije. Tradicionalno problem se rješava spajanjem reza pomocu hemostatika, kauterizacijom ili držanjem gaze dok ne prestane krvarenje. Sve pomenute procedure oduzimaju vrijeme, što znači da operacija duže traje i da je veći postoperativni otok. Laserski zrak je visoko efikasan koagulator malih krvnih sudova. Manje krvarenje tokom operacije znači i kraće vrijeme uzimanja anestetika i brže vrijeme oporavka.

Izvor: dentalspa.co.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top