Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Matične ćelije iz mliječnih zuba

Matične ćelije iz mliječnih zuba

maticne-celije cetvrtak

Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih razvojem nastaju sva tkiva. Međutim, one imaju mogućnost da se transformišu u određena tkiva tokom citavog života. To znači da predstavljaju svojevrsnu «rezervu» za obnavljanje oštećenih tkiva. Matićne ćelije mogu da obnove srce, jetru, kičmenu moždinu, da omoguće sljepima da progledaju, nepokretnima da prohodaju…

Svaki mliječni zub sadrži oko 15 mezenhimalnih matičnih ćelija

Matične ili stem ćelije iz dana u dan sve su bitnija komponenta moderne medicine, dok je lepeza bolesti gde se one mogu primjenjivati kao lijek sve šira. Ove ćelije koje se nalaze u ljudskom organizmu predstavljaju šansu za izlječenje bolesti i povreda koje dosadašnja medicina nije uspjela da izlječi. Gubitak mliječnih zuba je značajan moment u životu djeteta i mnogi roditelji žele da ga se sjećaju i koji može biti veoma koristan. Naučnici su došli do saznanja da upravo mliječni zubi u periodu njihove biološke smjene sa stalnim zubima predstavljaju izvor mezenhi-malnih matičnih ćelija koje se mogu koristiti u tretmanima bolesti. Matične ćelije su u izvađenim mliječnim zubima prvi put otkrivene 2003. godine na Američkom institutu za dentalna i kraniofacijalna istraživanja.

Mliječni zub je druga šansa za djecu kod kojih na rođenju nisu sačuvane matične ćelije iz pupčanika. Matične ćelije mogu da se obrade i sačuvaju iz mliječnih zuba u periodu njihove fiziološke smjene sa trajnim zubima. Ono što je bitno je da zubi budu vitalni (zdravi, bez plombi i karijesa).

Primjena matičnih ćelija već je zabilježena u regenerisanju oštecenog srčanog tkiva poslije infarkta, liječenju multipleks skleroze i vide se kao šansa da ponovo prohodaju osobe koje su zbog fizickih oštećenja postale invalidi.

Pored toga, naučnici svakodnevno ispituju i mogucnost primjene matičnih ćelija za liječenje neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest, kao i drugih neuroloških oboljenja.

Ne postoji nijedan razlog zašto ne biste čuvali ove ćelije koje nose korist za celu Vašu porodicu!

U prilog tome, ove godine je u Americi dozvoljeno presađivanje embrionalnih matičnih ćelija u ljudski mozak, a prva primjena uradiće se kod djece koja boluju od smrtonosnog genetskog oboljenja. Ne treba pominjati da se matične ćelije koštane srži koriste vec više od 30 godina za tretman kancera, kod pacijenata sa leukemijom i tumorom limfnog sistema.  Do sada su zabilježeni slucajevi korišćenja matičnih ćelija u obnavljanju srčanog tkiva poslije srcanog udara, ali i u slucaju multipleks skleroze. Tako je pocetkom decembra na VMA u Beogradu prvi put u Srbiji urađena transplantacija maticnih celija kod pacijenta koji boluje od multiple skleroze. On bi zahvaljujući ovoj intervenciji iz potpune nepokretnosti trebalo da prohoda uz pomoć štapa, kao i da se sam hrani! Da matične ćelije gotovo čine čuda, govori i podatak da je tim korejskih naučnika u novembru prošle godine ubrizgao matične ćelije pacijentkinji koja je zbog fizičke povrede kičme bila nepokretna 19 godina, danas ona, prema zvaničnim medicinskim izvještajima, normalno hoda.

Pored toga, matične ćelije u budućnosti mogle bi da potpomognu stvaranje crvenih krvnih zrnaca, riješe problem sljepila, odsustva zuba, ćelavosti, ali i rasta!

U pogledu sljepila, obavljene su eksperimentalne transplantacije matičnih ćelija kod osoba koje su imale oštećen vid. Ovom tehnikom su u Kraljevskoj bolnici u Engleskoj uspjeli da povrate vid četrdesetorici pacijenata. Kod osoba izrazito niskog rasta problem bi mogao biti rješen direktnim ubacivanjem matičnih ćelija u timus (grudni koš). Na taj način matične ćelije bi lučenjem odrješenih supstanci podstakle ostale ćelije na rad i dalji razvoj. Matične ćelije mogle bi se koristiti i za dobijanje cijelih organa, kao što su jetra,bubrezi, oči, srce, pa čak i djelova mozga, međutim, ove težnje su još uvijek na  teorijskom nivou i predstavljaju veliki izazov za naučnike.

Izvor: www. index.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top