Vađenje zuba

Va-enje zuba ponedeljak

Vađenje zuba je stomatološka intervencija koja predstavlja rutinski posao, međutim kao i prilikom svake intervencije moguće su komplikacije. Stomatolog je dužan da obavjesti pacijenta o tome šta smije raditi a šta ne smije, prije vađenja zuba. Ukoliko se stomatolog odluči na vađenje zuba, prije same intervencije će saopštiti pacijentu potrebne informacije kako ne bi došlo do komplikacija nakon vađenja. Savjetuje se vađenje zuba u prvoj polovini dana i u hladnijem godišnjem dobu kao što je zima ili jesen. Ljeti se ne savjetuje, jer postoji veća mogućnost pojave infekcije nakon vađenja.

Pacijent takođe mora znati da je prije vađenja zuba neophodno jesti iz razloga što se nakon intervencije ne preporučuje bilo kakva konzumacija hrane. Takođe je neophodno da pacijent zna da, gladan čovjek luči više pljuvačke nego sit, što dodatno onemogućava stomatologa da izvrši intervenciju. Nakon vađenja zuba, pacijentu se stavlja gaza u vidu tampona. Tampon je neophodno držati na mjestu izvađenog zuba, uz jak zagriz koji je neophodan da bi se zaustavilo krvarenje. Savjetuje se držanje tampona 15 do 20 minuta nakon intervencije. Nakon isteka vremena tampon treba ispljunuti. Živa rana se ne smije dodirivati jezikom ili prstima jer se na taj način može ukloniti čep stvoren od zgrušane krvi koji je neophodan da se rana zatvori. Kada protekne vrijeme koje vam je stomatolog rekao i kada krenete sa konzumacijom hrane morate voditi računa da ona ne bude vruća ili tvrda, jer bi u tom slučaju došlo do oštećenja rane. Morate voditi računa i prilikom pranja zuba. Pazite da ne ispirate jako, tako da stvarate pritisak u ustima, jer ćete tako ukloniti čep stvoren od zgrušane krvi. Vađenje običnog zuba se dosta razlikuje od vađenja umnjaka. Prilikom vađenja umnjaka može se desiti da dođe do komplikacija. Umnjak se uglavnom vadi običnim ili hiruškim putem.

Vađenje zuba u trudnoći vam neće savjetovati stomatolozi u prva tri mjeseca. Kada prođu prva tri mjeseca trudnoće vađenje zuba u trudnoći neće predstavljati problem. Vađenjem zuba u trudnoći se mogu izazvati komplikacije pacijentkinji ukoliko ona ima problem sa zgrušavanjem krvi. U tom slučaju se mora posavjetovati sa svojim stomatologom.

Izvor: dentistserbia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top