Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zašto kiselo nije dobro za zube?

Zašto kiselo nije dobro za zube?

Šećer i slatkiši godinama su glavni neprijatelji zdravih zuba, ali mnogi se iznenade kada saznaju da limunada može nanijeti više štete zubima od dvije ili tri karamele. Topla voda s limunom na tašte je možda odličan izbor za vitku liniju, ali ne i za vaše zube.

Ako niste znali, kiselina iz limuna ima mogućnost razgrađivanja cakline zuba. Gubitak cakline zbog djelovanja kiselina bez prisustva bakterija naziva se dentalna erozija. Kiseline doslovno otapaju slojeve cakline koja se zbog svog specifičnog sastava odnosno građe ne može obnoviti.  Slabljenjem cakline zuba i njenim stanjivanjem zub mijenja oblik, postaje žut i veoma osjetljiv na spoljne uticaje (slatko, kiselo, dodire, hladno i toplo) i na taj način povećava se rizik od nastanka karijesa.

Dentalna erozija je danas veliki problem zbog specifičnog načina života, konzumacije kisele hrane i napitaka.

Jedan od načina preventivnog djelovanja u nastanku dentalne erozije je izbjegavanje direktnog pijenja čistog limunova soka kao i konzumacija limunovog soka u kombinaciji s hranom i drugim pićima. Sa pranjem zuba nakon konzumiranja kisele hrane i pića potrebno je pričekati barem 30 minuta,  kao i konzumiranje istih odmah nakon pranja zuba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top