Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Zdrave desni, zdrav osmijeh

Zdrave desni, zdrav osmijeh

Zdrave desni i zubi vrlo su važni za zdravlje usne duplje u cjelini ali cjelokupno zdavstveno stanje organizma. Da bi ostali zdravi potrebna je redovna i pravilna oralna higijena, odgovarajuća prehrana i redovna stomatološka kontrola. Samo tako mogu se spriječiti ne samo najčešća oboljenja, karijes i parodontopatija, nego i vrlo ozbiljna oboljenja u usnoj šupljini.

Zanemarivanjem oralne higijene, to jest svakodnevnog četkanja zuba, upotrebe pored četkice za zube i paste za zube i interdentalnih četkica, kao ikonca za zube, dolazi do nakupljanja plaka čije duže zadržavanje na površini zuba izaziva upalu gingive. Ona se manifestuje krvarenjem desni tokom pranja zuba. Međutim, preventivno možete djelovati ako upotrebljavajte odgovarajuću četkicu i pastu za zube i naučite pravilnu tehniku čišćenja zuba. Isto tako čišćenje samo četkicom za zube nije dovoljno da bi se otklonile sve naslage u zubnom međuprostoru. Zbog toga je neophodno redovno koristite interdentalne četkice, za prostore između zuba kao i konac za zube.

Osim nedovoljne ili nepravilne oralne higijene, faktori koji ubrzavaju tok parodontopatije, su loše protetske nadoknade, ispuni, krunice kao i dijelovi proteza i kvačica koji leže na gingivi. Važno je znati da  čak i ako nosite protezu ili imate protetske nadoknade, savjeti za oralnu higijenu su isti, s tim da za čišćenje proteze postoje posebne četkice i rastvori. Važno je promijeniti četkicu za zube svaka dva do tri mjeseca, jer svojom upotrebom gubi svojstva. Pri izboru tečnosti za ispiranje usta konsultovati se sa svojim stomatologom, jer nisu sve tečnosti za ispiranje usta iste a ni i stanje u usnoj duplji se razlikuje od osobe do osobe. Tečnosti za ispiranje usta mogu pomoći u sprečavanju nakupljanja plaka, ali ga neće ukloniti.

Prehrana ima određeni uticaj na zdravlje desni i zuba . Različite dijete, nedostatak vitamina, minerala i bjelančevina, kao i jednolična prehrana smanjuju imuni odgovor organizma i negativno utiču na razvoj parodontopatije. Zbog toga je važna raznovrsna ishrana, preporučujemo pacijentima da unose što više voća, povrća, žitarica, mesa koji sadrže različite vitamine, minerale i ostale sastojke neophodne za zdravlje desni i zuba.

Na bolesti desni i zuba mogu negativno uticati i različite stresne situacije u životu, ali i promjena hormonalnog statusa u razdoblju trudnoće ili tokom  puberteta. Poznato je da pod uticajem hormona se povećava gingiva, zbog čega se stvara malo dublji prostor između gingive i zuba, što pogoduje razvoju inflamacije gingive. To što desni krvare ne znači da trebate preskočiti redovnu oralnu higijenu zuba, ali to treba da je znak da se javite Vašem stomatologu, koji će nakon pregleda dati Vam odgovarajući savjet. Zbog svega navedenog odlazak stomatologu radi pregleda zuba i stručnog uklanjanja naslaga sa zuba preporučuje se na svakih šest mjeseci, a po potrebi i češće. Njega desni i zuba zahtijeva vaše vrijeme i disciplinu, ali sve je vrijedno truda za zdraviji i ljepši osmijeh!

Dr Jelena Kopuz  – specijalista parodontologije i oralne medicine

Pregled možete zakazati na:

Tel: +387 51 264 060 

Tel: +387 66 209 015

E-mail: stomatologijakopuz@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top