Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Bijeljenje zuba pomoću folija

Bijeljenje zuba pomoću folija

Prije početka terapije izbjeljivanja zuba potrebno je sanirati tvrde strukture (ukloniti karijes), meka tkiva (gingivitis), ukloniti meke i tvrde naslage (skidanje kamenca i poliranje zuba). Postojeće fixne protetske nadoknade i kompozitni ispuni ne mogu da se izbjele pa ih je često potrebno zamijeniti nakon izbjeljivanja da bi dobili potpuno estetski zadovoljavajući efekat. Prije početka terapije registruje se postojeća boja zuba kako bi se nakon završene terapije vidjeli razultati. U ordinaciji se nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju folije (trayevi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbjeljivanje u kućnim uslovima.  Nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako se izbjeljuju  zubi, noseći aplikacioni tray napunjen gelom nekoliko sati dnevno. Kontrolni pregled se zakazuje kada se potroši špric sa gelom, i po potrebi predaje  se drugi. Preporučuje se da se ne izbjeljuju obje vilice istovremeno, prvenstveno radi mogućnosti da se uoče pravi efekti bjeljenja i da bi se izbjeglo podizanje zagrižaja. Proces izbjeljivanja jedne vilice traje između 10-15 dana. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbjeljivanja i bijeljenja lampom,  rezultati nastupaju postepeno i duže traju, a za vrijeme izbjeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih napitaka (kafa, čaj, koka-kola, crno vino itd.). Nakon izbjeljivanja i stabilizacije boje zuba (nakon najmanje dvije nedjelje) treba zamijeniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbjeljenih zuba.

Kao neželjna pojava prilkom bjeljenja zuba javlja se prolazna osjetljivost zuba na različite nadražaje (na hladno i slatko) koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima savjetuje se smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umjesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbjeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osjetljivost zuba. Ova pojava je uvijek prolaznog karaktera.

Trajnost rezultata je strogo individualna! Preporučuje se da se nakon izbjeljivanja izbjegava pušenje, pigmentisana hrana, kafa, čaj, gazirana pića. Izbjeljivanje može da se ponovi svakih 6-12 mjeseci, odnosno po potrebi, stoga je  preporuka  da se čuvaju dobijene folije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top