Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Da li zubi stare i možemo li to spriječiti?

Da li zubi stare i možemo li to spriječiti?

Kao i svi organski sistemi i zubi su podložni procesima starenja. Sama zubna struktura troši se tokom života i za njezino trošenje najzaslužnije su dvije grupe uzroka.

Prva grupa uzroka su kiseline koje uglavnom dolaze iz namirnica poput agruma, što zbog žvakanja svježeg voća poput naranče, limuna, grejpa, mandarina ili njihova cijeđenja u obliku sokova. Gazirana pića sadrže citrate koji imaju štetno djelovanje na caklinu zuba. Tako se preporučuje izbjegavanje takvih pića. Ako se već konzumira sok na bazi citrata onda ih treba piti razrjeđene uz ispijanje čaše obične vode nakon soka uz mućkanje vode u ustima kako bi se kiselina uklonila sa zuba. Kiseli medij u ustima i prekomjerno otapanje cakline takođe može nastati zbog želučanog refluksa ili pojačane želučane kiseline pa se starenje zuba liječi i terapijom poremećaja želuca.

Drugu grupu uzroka starenja zuba je nepravilnost zagriza.  Najčešće se povezuje sa ortodontskim anomalijama ili stomatološkim protetskim radovima poput krunica ili mostova, a koji nisu napravljeni u najboljem zagrizu. U tim slučajevima međusobni odnos i kretanje zuba izaziva prekomjerno trošenje. To je posebno prisutno kod prednjih zuba pa se naši sjekutići tokom života troše i smanjuju. Poremećaji zagriza često su u podlozi noćnog stiskanja i škripanja zuba.

Ispravljanje zagriza i uspostava pravilnih odnosa zuba gornje i donje čeljusti u velikoj će mjeri usporiti proces starenja zuba i pomladiti naš izgled. Danas uz razne ortodontske aparate imamo i različite sisteme potpuno nevidljivih folija, tj. alignera, kojima se ispravlja položaj zuba i poboljšava zagriz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top