Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Uticaj roditelja na ponašanje djeteta u ordinaciji

Uticaj roditelja na ponašanje djeteta u ordinaciji

Roditelji igraju veliku ulogu u ponašanju djeteta prilikom tretmana u stomatološkoj ordinaciji, posebno kada su i sami imali negativna iskustva sa zubarima. Uznemiren ili uplašen roditelj može negativno uticati na ponašanje djeteta u ordinaciji. Tipovi roditelja direktno utiču na ponašanje i osobine djeteta te način na koji se dijete odnosi sa stresnom situacijom. Definisana su četiri tipa roditeljstva: autoritarni, autoritativni, permisivni i neuključeni. Ova podjela napravljena je na osnovu zahtjeva i odgovornosti roditelja prema djetetu.

Autoritarni (strogi) tip roditelja odlikuje se visokim zahtjevima prema djetetu bez potrebe za visokom odgovornošću. Ovakvi roditelji su strogi, skloni kažnjavanju, vikanju te čak i fizičkom nasilju. Postavljaju stroga pravila bez prevelikih objašnjenja te su djeca često povučena i nepovjerljiva. Ovakva djeca su veoma uplašena u ordinaciji, a rad i komunikacija sa ovakvim roditeljima može biti težak.

Autoritativni ( demokratski ) tip roditeljstva karakteriše visoka očekivanja, ali i visok stepen vlastite odgovornosti. Roditelji postavljaju jasne standarde i pravila, ali pokazuju suosjećanje i toplinu. Od svoje djece očekuju ponašanje koje odgovara njihovoj dobi. Porodice s ovakvim tipom roditeljstva imaju dvosmjerno razvijenu komunikaciju te dopuštaju svojoj djeci razvoj autonomije. Rad s autoritativnim roditeljima ima najviše rezultata jer su djeca kvalitetno pripremljena za stomatološki tretman.

Permisivni (popustljivi) roditelji pokazuju visoku vlastitu odgovornost te mala očekivanja od djeteta. Djeca ovakvih roditelja redovno su razmažena jer roditelji ne postavljaju granice. Djeca u kućanstvu permisivnih roditelja smatraju se „suvlasnicima“, budući da nemaju pravila ni odgovornosti.

Neuključeni tip roditeljstva prepoznaje se po niskim zahtjevima od djeteta te niskom vlastitom odgovornošću i emocionalnom udaljenošću. Roditelji nisu uključeni u djetetov život. Ovaj tip roditeljstva može se smatrati zanemarivanjem djeteta te dijete iz ovakve porodice često pokazuje manjak samopouzdanja i samokontrole.

Ponašanje roditelja utiče na ponašanje djeteta a samim time i na zdravlje usne šupljine. Takođe, tip roditeljstva utiče na prehranu djeteta kao i na konzumaciju šećera. Istraživanja pokazuju da autoritativni roditelji imaju zdraviji izbor hrane za svoju djecu. Na osnovu toga, može se dokazati potencijalna vezu između tipova roditeljstva, ponašanja djeteta i nastanka zubnog karijesa. Takođe, ukoliko roditelji pred djetetom izražavaju svoj strah od stomatologa i anksioznost, često i samo dijete pokazuje isto negodovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top