Zubne fasete

Estetski nedostaci na zubima lako mogu da se poprave stavljanjem faseta . Zubne fasete predstavlja ju najmanje invazivnu metodu za promjenu boje, oblika i položaja zuba. One omogućavaju da se maksimalno očuva zubna supstanca i da se uljepša osmijeh uz minimalno brušenje ili čak sasvim bez brušenja zuba. Ukoliko je brušenje zuba potrebno, ono je neznatno, oko 0.5mm.

Fasete se  koriste kada su potrebne određene korekcije prednjih zuba pri čemu integritet zuba ne smije u mnogome da bude narušen. Fasetiranjem se koriguju boja, oblik zuba, minimalna korekcija položaja zuba, zatvaranje dijasteme  između prednjih zuba, oštećenja gleđi ili manji defekti i vidljive plombe.

Fasete se ne stavljaju na mliječne zube i zube u nicanju, osobama koje škripe zubima, ali ni u slučaju ako je velika površina zuba oštećena, jer ne bi mogle dobro da se vežu za zub i vijek trajanja bi im bio kratak. I oboljenje desni, parodontopatija, predstavljaju kontraindikaciju za izradu faseta.

Postoje tri  tipa faseta.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete se prave od kompozitnih materijala ( materijal za bijele plombe) i postavljaju se na prednju stranu zuba. Mogu se postići vrlo lijepi rezultati,ali su mogućnosti tih materijala ipak ograničene u odnosu na keramiku. Prednost im je što se rade u jednoj posjeti,zub se ne brusi, znatno su jeftinije  od keramičkih kruna. Mane su im što se vremenom  ipak troše što znači da su i manje postojane od keramičkih kruna, mada se lako repariraju.

Keramičke fasete

Keramičke (indirektne) fasete su  veoma tanke i izrađuju se u laboratoriji. One obično zahtjevaju nekoliko posjeta stomatologu. Tako urađene fasete se postavljaju na pripremljenu površinu zuba i lijepe pomoću kompozitnih cemenata specijalno namijenjenih za to.

NO PREP fasete

NO PREP fasete su nadoknade koje su izuzetno tanke i čvrste, a lijepe se za površinu zuba bez oštećenja gleđi. Indikacija im je vrlo ograničena i često se kombinuju sa drugim fasetama i bličingom.

U čemu je razlika između običnih vinira i no-prep vinira? Kod standardnih vinira potrebno je brusiti malu količinu gleđi sa zuba, manje od 0.8 mm, kako bi se napravilo blago udubljenje u zubu koje će biti ispunjeno adhezivnom masom (cementom), kako bi fasete bila  pričvršćena  za zub. Sa druge strane, no-prep viniri se postavljaju direktno, bez ikakvog brušenja zuba. No-prep faste su na duge staze za nijansu manje pouzdane, budući da postoje male šanse da  spadne prije isteka 10 godina koliko je potrebno da se prirodno istroši i zamijeni, međutim zamjena faseta je jednostavan stomatološki zahvat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top