Jezik ima po svojoj površini brojne papile – to su malena ispupčenja kojima se osjeća ukus. One imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora.
Papile mogu “same po sebi” biti uvećane, postoje različita oboljenja i stanja koje karakteriše uvećanje papila, recimo “dlakavi jezik” (linguavillosa).
Na njihovo dodatno povećavanje utiču različiti hemijski agensi, sastojci hrane (jako začinjena hrana), različite iritacije (navika da se jede vrelo) i slično.
Osim ovoga, sve druge promjene na površini jezika mogu biti problem – “jezik kao geografska karta” (lingua geographica), sa brazdama i “šarama”, “nabrani jezik” (lingua plicata) itd.
Ovakve promjene na jeziku, koje mogu biti po svojoj prirodi sasvim bezazlene, neminovno uzrokuju nakupljanje ostataka hrane. Neophodno je uraditi sljedeće:
- liječiti osnovno oboljenje, ako je to u pitanju;
- liječiti gljivična oboljenja, ako postoje (kandida jako “voli” naslage na jeziku),
- redovno čistiti jezik. Jezik može da se očisti četkicom, a postoje i posebne “grebalice” za jezik, različitog izgleda. Za pojedine četkice za jezik se tvrdi da otklanjaju čak 99% naslaga (i bakterija).
- redovno i pravilno prati zube; nevolja je u tome što jezik sam po sebi ima značajnu ulogu u čišćenju zuba – te je jednostavna logika da čisti zubi daju manje naslaga na jeziku.
- ispirati usta blagim dezinficijensima, kao što je recimo rastvor 3% hidrogena.
- korigovati ishranu. Ovo se primarno odnosi na hranu koja utiče na gustinu, viskoznost, sastav pljuvačke. Poznato je da mlijeko i mlječni proizvodi uzrokuju stvaranje više mukozne pljuvačke, a bitna je i vrsta i količina unijete tečnosti: gazirana pića, alkohol, kafa, “energy drinks” – svakako ne doprinose boljem stanju.
Izvor: respecta.co.rs