Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Problem sisanja palca

Problem sisanja palca

Problem sisanja palca cetvrtak

Sisanje palca (i sisanje prsta) je jedna od najčešćih navika tokom djetinjstva. Neka djeca sisaju palac čak i prije rođenja, jer im to daje osjećaj sigurnosti.

Dok beba sisa (kada je majka doji ili iz bočice) da bi se nahranila, ona ima određene senzacije prijatnog iskustva, vezane uz osjećanje sitosti i nježnosti.

UZROCI SISANJA PALCA

Za veoma malu djecu sisanje palca može biti samo način da se oslobode osjećaja gladi. Oko 70% do 90%  dojenčadi sisa palac, ali većina njih se postepeno sama od sebe oslobađa te navike u uzrastu između 3 i 6 godina.

Pokušavajući objasniti uzroke sisanja palca kod djece, psiholozi upućuju na to da neka djeca traže način da i dalje produže umirujuće i ugodno iskustvo koje im pruža dojenje, formirajući naviku sisanja palca ili prstiju. Sisanje palca za neku djecu postaje zamjena za udobnost, zadovoljstvo i sigurnost.

U ostalim slučajevima to nije ništa više nego navika, a ponekad čak formirana i prije rođenja, bez nekog dubljeg uzroka. Ali ako primjetite da navika postaje intenzivnija uvijek kada dijete osjeća da mu je sigurnost ugrožena, tada je jasno da su uzroci sisanja palca emocionalne prirode.

KADA SISANJE PALCA POSTAJE PROBLEM?

Iako je sisanje palca normalna navika, ono može izazvati ozbiljne probleme sa zubima ako se nastavi dugo nakon nicanja stalnih zuba. Problem postaje ozbiljniji ako se nastavlja i nakon uzrasta od četiri ili pet godina

Rezultati sisanja palca

Sisanje palca može izazvati previše zbijene, krivo izrasle zube i probleme sa zagrizom. Dijete takođe može imati problema sa govorom ili  čak sa gutanjem. Izbačeni i razmaknuti  prednji zubi su obično rezultat sisanja palca. To može uticati i na izgled djeteta i uzrokovati dalje emocionalne probleme.

KAKO ZAUSTAVITI SISANJE PALCA?

Roditelji obično suviše rano počinju brinuti o tome kako odvići dijete od sisanja palca. Preporučljivo je da ne pokušavate nagovorit dijete da prestane sa sisanjem palca prije četvrte godine (osim ako ne primjetite ozbiljne probleme sa zubima zbog snažnog sisanja palca) jer to može imati suprotne rezultate.

Obično djeca kako rastu postepeno prestaju sa ovom navikom sama od sebe. Ako ne prestanu, evo nekoliko savjeta kako ih nagovoriti da prestanu:

  • Okupirajte ruke svog djeteta igračkama, puzlama ili nekim drugim aktivnostima.
  • Pažljivo ukloniti djetetu palac iz usta za vrijeme spavanja
  • Dajte primjer njegovih prijatelja koji su prestali sa ovom navikom, pohvaljujući ih.
  • Ne stavljajte dijete u stanje tjeskobe ili straha. Ukoliko dijete ima bilo kakve emocionalne probleme, ili je pod stresom i potrebno mu je da se na neki način umiri, prvo  je potrebno rješiti ove probleme da bi Vaše dijete moglo prestati sa navikom sisanja palca.
  • Razgovarajte o “lošim” bakterijama koje se nalaze na našim rukama i kako ih dijete stavlja u svoja usta dok sisa palac.
  • Izbjegavajte kažnjavanje ili sramoćenje djeteta.
  • Nagradite dijete kada ne sisa palac u sve dužim vremenskim razdobljima.
  • Pitajte za savjet dječijeg stomatologa. On će objasniti djetetu šta će se dogoditi sa njegovim zubima ako ne prestane sa sisanjem palca i može imati snažniji autoritet nego Vi kao roditelj.

Izvor: zubari.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top