Dva su osnovna načina preparacije cervikalnog dijela zuba:
1. Bez stepenice
2. Sa stepenicom
a) zaobljena stepenica
– sa zakošenim rubom
– bez zakošenog ruba
b) pravokutna stepenica
– sa zakošenim rubom
– bez zakošenog ruba
Pri izradi cervikalnog dijela preparacije treba voditi računa o sljedećem:
- preparacija treba biti lako izvediva
- rub preparacije treba biti jasno vidljiv
- granica preparacije treba biti jasno vidljiva i na modelu kako bi se vosak mogao lijepo oblikovati
- širina preparacije treba biti dovoljna za materijal kojim ćemo nadoknaditi izgubljeno zubno tkivo
- treba što više čuvati zubno tkivo i slijediti njegovu anatomiju.
Zaobljena stepenica najpovoljniji je oblik za većinu krunica. Smatra se metodom izbora za izradu većine fasetiranih fiksnoprotetskih radova jer udovoljava biološkim, estetskim i statičkim zahtjevima. Osigurava dovoljnu debljinu materijala na rubovima krunice, unutar je prirodne dimenzije zuba i time ne iritira marginalni parodont (biološki značaj stepenice), te osigurava pravilan prijenos žvačnog opterećenja na fundament (statički značaj stepenice). Izrađuje se dugačkim dijamantnim svrdlom zaobljenog vrha. Ugao između prepariranog i neprepariranog dijela zuba iznosi 90º i 120º.
