Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Dijagnostički wax up

Dijagnostički wax up

Dijagnostički wax up  je alat koji stomatologu, pacijentu i zubnom tehničaru daje uvid u mogući ishod terapije te pruža  vrlo korisne informacije kako postići željeni rezultat. On predstavlja postupak navoštavanja planirane nadoknade na modelu kako bi se predvidio optimalan estetski i funkcijski rezultat te kliničke i laboratorijske mjere potrebne za njegovo postizanje.

Wax up u pravilu izrađuje zubni tehničar u laboratoriji. To je trodimenzionalni voštani model koji oponaša željeni oblik zuba nakon terapije te su u ovoj fazi modifikacije moguće do potpunog prihvaćanja predložene terapije.Važno je uočiti postojeću okluzijsku ravninu, dužinu zuba, smještaj preostalih zubi u zubnom nizu te granicu s mekim tkivom. Zavisno od oblika i položaja postojećih zuba, oni se ili preoblikuju voskom ili se, prema potrebi, ubrušava model na određenim područjima.

Pomoću wax up-a određuje se najpovoljniji oblik i položaj nadoknade. Wax up pruža dijagnostičku informaciju koja doprinosi postavljanju plana terapije u smislu ukazivanja na potrebu za prethodnim ortodontskim liječenjem ili služi kao vodič za brušenje zubi. Takođe olakšava odabir vrste nadoknada obzirom na to da omogućuje procjenu raspoloživog prostora. Isto tako pomaže pri analizi okluzijskih odnosa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top