Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Uticaj droge na oralno zdravlje

Uticaj droge na oralno zdravlje

Zavisnosti o drogama vrlo često dovode do narušenog oralnog zdravlja. Takvo stanje se može javiti kao direktna posljedica konzumacije određene substance ili indirektno, kao posljedica određenog životnog stila u kojem zavisnik zanemaruje higijenu i brigu o vlastitom zdravlju.

Kod zavisnosti o većini droga javlja se, uz suhoću usta, i povećana želja za konzumacijom zaslađenih jela i pića što pogoduje nastanku karijesa te je često prisutan bruksizam koji uzrokuje jaku atriciju zuba.

Pri istraživanju provedenom kod zavisnika o opijatima, nestimulirana i stimulirana količina sline bila je manja nego u kontrolnoj grupi, dok je pH sline zavisnika bio niži. Ti faktori doprinose nastanku karijesa i erozija. Lokalizacija karijesa kod zavisnika o opijatima česta je na bukalnim i lingvalnim površinama zuba, što je kod zdravih usta netipična lokalizacija i fiziološki čisto mjesto.

Negativni efekti kokaina na oralno zdravlje zavise o načinu konzumacije. Pri ušmrkavanju kokainskog praha može doći do perforacije nazalnog septuma, perforacije nepca i do hronične upale maksilarnog sinusa.

Kokain se rjeđe može konzumirati lokalno, utrljavanjem u gingivu i takav način konzumacije može dovesti do atrofije tkiva, ulceracija i recesija gingive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top