Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Prepunjen i nedovoljno napunjen korijenski kanal

Prepunjen i nedovoljno napunjen korijenski kanal

Prepunjen korijenski kanal uzrokuje upalu i oštećenje tkiva a može da ima drastične posljedice po pacijenta. Prepunjen korijenski kanal se dešava kada materijal koji se koristi za punjenje kanala zuba  pređe iz endodoncijuma u parodoncijum. To dovodi do nadražaja parodoncijumskog tkiva, što usporava proces reparacije i prouzrokuje hronične upalne reakcije.  Ukoliko su korišteni biokompatibilni materijali, u većini slučajeva doći će do reparacije. Da bi se spriječilo prepunjavanje korijenskoga kanala potrebno je voditi računa  da se kanal pripremi  sa apikalnom granicom tj. da na radnoj dužini instrumenta postoji apikalni stop. Primjena calcium-hidroxida treba se provoditi s pažnjom i poželjno ga je unositi ručno ili sa lentulom a nikako pod pritiskom.

Nedovoljno punjenje kanala može biti uzrokovano:

  • postojanjem prirodne prepreke u kanalu,
  • neadekvatnom instrumentacijom i stvaranjem stepenice,
  • nedovoljnom obradom kanala,
  • loše adaptiranim gutaperka kočićem.

Najčešće nastaje kao posljedica pogrešne procjene dužine korjenskog kanala, koji neće biti biomehanički obrađen, a samim tim ni napunjen do potrebne dužine. Nedovoljno punjenje može nastati,ako je tehnika punjenja bila pogrešna, ali i kao posljedica pogrešne primjene materijala za punjenje kanala.

Ukoliko je punjenje nedovoljno, preporučuje se odstraniti postojeće neadekvatno punjenje i ponoviti obradu i punjenje. Ukoliko je endodontski prostor nepravilnog oblika preporučuje se punjenje termoplastičnom metodom jer ona omogućuje bolje ispunjavanje teže dostupnih područja. Dosadašnja klinička ispitivanja pokazuju da kao posljedica nedovoljnog punjenja mogu nastati svi oblici hroničnih apeksnih parodontitisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top