Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Paradontopatija kod djece

Paradontopatija kod djece

Kada govorimo o uzroku parodontopatije kod djece, smatra se da mnogi faktori mogu da utiču na njenu pojavu. Jedan od njih je nasljeđe jer je zapaženo da se ova bolest nekada javlja  kod više članova jedne porodice, a smatra se da je prenosilac majka. Isto tako smanjena otpornost organizma i samim tim slabija odbrana desni i zuba od bakterija dentalnog plaka ima značajnu ulogu u nastanku ovog oboljenja. Takodje i neka druga oboljenja kao sto su bolesti krvi, šećerna bolest, nedostatci vitamina (pogotovo C vitamina) mogu da dovedu do nastanka ovog oboljenja. Juvenilna parodontopatija je oboljenje izuzetno burnog toka koje brzo dovodi do gubitka zuba. Ovaj oblik parodontopatije spada u najteža parodontalna oboljenja, jer je veoma teško kontrolisati bolest i spriječiti gubitak zuba, tako da se dešava da bolesnici izgube zube jos prije 20. godine života.

Obično se javlja izmedju 11. i 13. godine a kod osoba preko 25 godina se ne javlja. Takođe oko tri puta češće se javlja kod osoba ženskog pola.

Postoji tri oblika ove bolesti u zavisnosti od toga koji su zubi zahvaćeni procesom.

  • U prvom obliku zahvaćeni su samo prvi molari i sjekutići a promjene su simetrične. U početku desni nisu mnogo promijenjene ali zato se obimna razaranja dešavaju u kosti tako da zubi veoma brzo ispadaju. Kasnije se bolest komplikuje upalom desni i stvaranjem parodontalnih džepova.
  • Drugi oblik karakteriše zahvatanje samo pojedinih zuba pri čemu bilo koja grupa zuba moze biti zahvaćena. Desni mogu biti bez ikakvih vidljivih promjena. Ovaj oblik može nastati i prije puberteta a može da zahvati i mliječne zube.
  • Treći oblik je generalizovani, što znači da je zahvaćen potporni aparat svih zuba. Ovo je najteži oblik jer su razaranja veoma intenzivna i bilo kakav vid liječenja ih ne moze usporiti.

Što se tiče pristupa liječenju, on se ne razlikuje mnogo od liječenja parodontopatije odraslih: uklanjanje dentalnog plaka i zubnog kamenca kao i obrada parodontalnih džepova takođe se primjenjuju s tim što ovde primjena antibiotika, naročito tetraciklina, uvodi kao veoma važan i efikasan oblik terapije.

Bez obzira na sve, u liječenju oboljelih od juvenilne parodontopatije postižu se veoma slabi rezultati jer bolest vrlo brzo napreduje a na samom početku simptomi su slabo izraženi ili ih uopste nema, sve dok bolest ne uzme ozbiljnog maha. Zato je veoma važno blagovremeno otkrivanje bolesti, čemu najviše doprinose redovne kontrole kod stomatologa, jer je jedino tako moguće brzo reagovati i spriječiti prevremeni gubitak zuba ovih pacijenata.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top