Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Uticaj probiotika na oralno zdravlje

Uticaj probiotika na oralno zdravlje

Probiotici su živi mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne efekte na zdravlje. Probiotici pridonose mikrobnoj ravnoteži, štite organizam od štetnih mikroorganizama, pojačavaju imunološki sistem  te tako imaju važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja. Kao probiotici se najčešće koriste bakterije. U usnoj šupljini bolesti koje nastaju djelovanjem bakterija su dentalni karijes i parodontne bolesti. Probiotici koje se koriste u liječenju oralnih promjena su u obliku pastila, tableta, kapsula, tečnosti za ispiranje, jogurta i sira. Glavna karakteristika probiotika koji se koriste u usnoj šupljini je njihova sposobnost prianjanja za površinu  usne šupljine i kolonizacija. Najčešće ispitivani oralni probiotici su laktobacili.

Halitoza ili neugodan zadah javlja se kod određenog broja ljudi. Već u spisima drevnih naroda postoje zapisi o korištenju raznih začina i biljaka u svrhu ublažavanja neugodnog zadaha. Neugodan zadah može nastati kao posljedica konzumiranja određene vrste hrane, kao i nekih metaboličkih, respiratornih i drugih sistemskih bolesti. Pored toga, loša oralna higijena, infekcije usne šupljine i sinusa, suha usta i pušenje pridonose razvoju.

Ipak, u najvećem broju slučajeva, preko 85 %, neugodan zadah posljedica je poremećaja ravnoteže mikrobne flore usne šupljine. Neravnoteža mikrobne flore dovodi do pojačane razgradnje proteina, krvi, mucina iz sline i ostataka hrane na oralnim površinama, a rezultat je stvaranje sulfatnih spojeva neugodna mirisa. Istraživanja su pokazala da redovno korištenje probiotika može pomoći u kontroli halitoze. Bakterije Weissella cibaria utiču na smanjeno stvaranje sulfatnih spojeva a Streptococcus salivarius  nadjačava  učinak sulfata tako što  osvaja područje koje vežu bakterije koje stvaraju sulfate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top