Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Upala desni – gingivitis

Upala desni – gingivitis

 

Upalu desni karakterizira jača ili slabija upala tkiva oko zuba. Na početku ćete primjetiti prvo blago crvenilo, a kasnije skoro bordo boje. Tkivo oko Vaših zuba će početi boljeti i oticati, a vjerojatno i krvariti čak i na najmanji dodir.

Postoje razni faktori koji mogu utjecati na pojavu upale desni, ali oni najčešći su: slaba oralna higijena, zubne naslage, pušenje, nedovoljan unos vitamina i minerala, dijabetes, hormonalne promjene (posebno u periodima puberteta, menopauze, trudnoće, menstruacije), kao i stres i veoma često nasljedni faktori. Još jedan od najčešćih uzroka gingivitisa je alergija na hemikalije koje se nalaze u pasti za zube, kao što je natrij lauril sulfat.

Najčešći tip upale desni je gingivitis simpleks koji se naziva i gingivitisom prljavih usta od kojeg boluje skoro 95% stanovništva. U ovoj vrsti upale desni plak izgleda kao mekana, žućkasta promjena koja se nalazi  uz rubove zubnog mesa. Ukoliko ga ne vidite golim okom to ne znači da ne postoji i da ne bi trebalo povesti više računa o zubima ili posjetiti zubara.

Ova upala počinje pričvršćivanjem  hrane na površinu zuba, koja u tom slučaju postaje plodno tlo za razvijanje bakterija. Ukoliko se na vrijeme ne posjeti stomatološka ordinacija i ne učini nešto konkretno na planu liječenja, nastaje akutni nekrotični  gingivitis koji je drugi po redu najčešći vid upale desni, koji se prilično teško liječi i veoma često razvija u  parodontitis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top