Zubne ciste

Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću. Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korijena u vilicu iz  pulpe koja je inficirana.

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima na svakom može nastati cista. Kod nekih ljudi veća je vjerovatnoća nastanka zbog loše higijene i netretiranih zuba sa velikim karijesom. Takođe postoji i genetska predispozicija za razvoj ovih lezija, koje se  mogu spriječiti blagovremenom terapijom.

Ciste u najvećem broju slučajeva započinju rast bez simptoma dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospiju u stanje akutne infekcije. Sljedeća stanja mogu ukazati na postojanje ciste :

– Promijenjena boja zuba (znak da je došlo do odumiranja pulpe)

– Tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba (kao posljedica rasta ciste)

– Fistula kod korijena iz koje se cijedi sadržaj

– U akutnoj fazi bol, otok, crvenilo kod zuba

– Neprijatan sekret iz nosa (znak da je perforirala sinus)

– Odsustvo nicanja stalnog zuba …

Kada se formira cista nastavlja potpuno nezavistan rast i razaranje okolne kosti bez obzira na stanje zuba od kog je nastala.

Što znači ako se zub uzročnik izvadi ili izliječi a cista ostane u vilici ona će i dalje nastaviti da raste svojim tokom. Kako rastu ciste postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilicu, oštetiti susjedne  zube, prodrijeti u susjedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije. Isto tako mogu se akutno inficirati i izazvati veliki otok na licu sa bolovima…

Najbolja dijagnostička metoda za zubne ciste je rtg snimanje zuba, pomoću koje se može postaviti dijagnoza, kao i veličina  i lokalizacija ciste, te odrediti adekvatna terapija. Kod svih zuba sa promjenjenom bojom i velikim karijesnim lezijama obavezno je napraviti rtg snimak. Liječenje cista je isključivo hirurško. Potrebno je ukloniti cističnu leziju u potpunosti iz kosti. To je jedini pouzdan način. U istom aktu tretira se i zub uzročnik, skraćuje vrh korijena i kanal korijena hermetički zatvara. Ukoliko je cistična lezija zahvatila veći deo korijena, zub uzročnik je potrebno izvaditi a cistu obavezno hirurški ukloniti.
Ovako tretiran zub može da ostane u vilici još dugo i da bude uključen u protetsku rehabilitaciju (kao jedan od nosača mosta).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top