Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Brušenje vratnog dijela zuba

Brušenje vratnog dijela zuba

Dva su osnovna načina preparacije cervikalnog dijela zuba:

1. Bez stepenice

2. Sa stepenicom

a) zaobljena stepenica

– sa zakošenim rubom

– bez zakošenog ruba

b) pravokutna stepenica

– sa zakošenim rubom

– bez zakošenog ruba

Pri izradi cervikalnog dijela preparacije treba voditi računa o sljedećem:

  1. preparacija treba biti lako izvediva
  2. rub preparacije treba biti jasno vidljiv
  3. granica preparacije treba biti jasno vidljiva i na modelu kako bi se vosak mogao lijepo oblikovati
  4. širina preparacije treba biti dovoljna za materijal kojim ćemo nadoknaditi izgubljeno zubno tkivo
  5. treba što više čuvati zubno tkivo i slijediti njegovu anatomiju.

Zaobljena stepenica najpovoljniji je oblik za većinu krunica. Smatra se metodom izbora za izradu većine fasetiranih fiksnoprotetskih radova jer udovoljava biološkim, estetskim i statičkim zahtjevima. Osigurava dovoljnu debljinu materijala na rubovima krunice, unutar je prirodne dimenzije zuba i time ne iritira marginalni parodont (biološki značaj stepenice), te osigurava pravilan prijenos žvačnog opterećenja na fundament (statički značaj stepenice). Izrađuje se  dugačkim dijamantnim svrdlom zaobljenog vrha. Ugao između prepariranog i neprepariranog dijela zuba iznosi 90º i 120º.

About Gogisha7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top