Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Dentalni amalgam

Dentalni amalgam

Dentalni amalgam je jedinjenje žive sa jednom ili više kovina (srebro, kositar, bakar i dr.). Amalgam je indikovan kao materijal za ispune kaviteta I. i II. klase, kao i V-te klase ukoliko su smješteni u nevidljivom području zubnog luka. Naziv amalgam potiče od grčkih riječi : a = ne i malagma = smekšanje. Zbog svojih karakteristika dugo je važio kao najčešće upotrebljavani materijal za ispune bočnih zuba. Prednosti dentalnog amalgama su: velika otpornost prema djelovanju žvačnih sila, jednostavna primjena u ambulantnim uslovima i pristupačna cijena. Nedostatci dentalnog amalgama su: opsežnost brušenja zdravog tkiva radi retencije amalgamskog ispuna, neprirodnost njegove boje i moguća toksičnost zbog velikog udjela žive.

Zapisi o jedinjenju, koji je po sastavu bio sličan dentalnom amalgamu, nalaze se još u Kini u 6-om vijeka pne u djelu “Materia medica” Su Kunga iz dinastije Tang, a njemački lijekar Jochan Stocker 1528. godine prvi uvodi naziv “amalgam”. Nacionalna kancelarija za standarde u SAD-u  je 1928.g. izradio standardnu specifikaciju za dentalne amalgame, a Međunarodna  Organizacija za Standarde je 1970 god. i uz dopunu iz 1977.g. odredila normative o sastavnim dijelovima i svojstvima dentalnog amalgama.

Kad govorimo o toksičnosti dentalnih amalgama, uglavnom mislimo na citotoksičnost žive. Štetni uticaji dentalnog amalgama na zdravlje pacijenta mogu biti lokalni, u usnoj šupljini ili sistemski, koji zavise od mogućnosti prodora otpuštenih sastojaka iz materijala u organizam i stepena njihove resorpcije. Različiti su rezultati mnogih istraživanja, ali većina autora se slaže da dentalni amalgam ne utiče na pojavu različitih bolesti i smatraju da ne čini ozbiljnu opasnost za zdravlje pacijenata, što je i službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije. Ipak i pored ovakvih  nalaza, postoji ozbiljna težnja potpunom uklanjanju dentalnog amalgama iz upotrebe, kako zbog zaštite zdravlja I estetike, tako i zbog zaštite okoliša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top