Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Devitalizacija zuba

Devitalizacija zuba

Kod velike karijesne destrukcije nastaje infekcija pulpe i tada je potrebno obaviti endodontski zahvat – vađenje živca. Postoje dvije metode devitalizacije zuba: jednoposjetna i višeposjetna terapija.

Višeposjetna terapija je više zastupljena. Kako bi pacijentu prestao bol, pri prvom posjetu pristupa se otvaranju (trepanaciji) zuba i aplikaciji devitalizacijske paste. Riječ je paraformaldehidnom ulošku koji dovodi do devitalizacije pulpe (umrtvljenje živca). Pasta u zubu smije ostati najviše 20 dana. Nakon toga privremenI ispuni, kojom je pasta zatvorena, počne popuštati, pa djeluje i na okolno tkivo ili kost te dovodi do njihove destrukcije. Zato je vrlo bitno takav uložak ukloniti na vrijeme, no često se dogodi da se upravo zbog prestanka bolova pacijent jednostavno više ne pojavi na dogovorenim terminima.

Rezultat odgađanja posjete stomatologu biće nekroza zubnog mesa, što na kraju završi vađenjem (ekstrakcijom) zuba. Ako se zakazani termin ne preskoči i uložak se na vrijeme ukloni, pristupa se liječenju korijenskih kanala (čišćenje, struganje i punjenje). U zavisnosti od vremena koje stomatolog ima na raspolaganju i broju korijenskih kanala, zub se može završiti tokom tri do pet posjeta. Vrlo je važno pojaviti se na svakom idućem zakazanom terminu jer svako odgađanje samo dodatno produžava terapiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top