Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Oralna higijena u periodu nošenja mobilog retainera

Oralna higijena u periodu nošenja mobilog retainera

U retencionoj fazi vrlo je važno  održavati oralnu higijenu i čistoću retainera. Mobilne udlage treba ukloniti tokom konzumiranja hrane i pića, četkanja zuba i korištenja zubnog konca. Također trebate čistiti retainer kako bi ga sačuvali od bakterija i nagomilavanja plaka. Ako imate fiksni retainer, važno je četkati i uklanjati sve nečistoće koje se ostanu  na njemu. Dobra njega znači i redovna posjeta Vašem stomatologa u svrhu kontrole i profesionalnog čišćenja zuba.

Nekoliko savjeta za pravilno održavanje higijene u retencinoj fazi orotdontske terapije:

  • Retainer nosite striktno prema uputstvima Vašeg ortodonta jer ako smanjite preporučeno vrijeme, povećavate šansu da Vam se zubi počnu pomijerati.
  • Retainer pažljivo postavite prstima. Nemojte ga zagrizom gurati na svoje mjesto jer bi ga tako mogli oštetiti.
  • Kada skidate retainer obuhvatite vrhovima prstiju ivicu kod poslednjih kutnjaka a zatim lagano izvucite držeći ga s obe strane.
  • Ne stavljajte retainer u maramicu, na sto, tanjir ili neko nesigurno mjesto. Kad ga izvadite uvijek ga odložite u njegovu kutijicu kako se ne bi oštetio, zagubio ili isprljao.
  • Nakon nekoliko dana nošenja retainera, navići ćete se na zagriz i vaš će se govor vratiti u normalu.
  • Ne izlažite retainer visokim temperaturama jer je osjetljiv i mogao bi se deformisati.
  • Držite Vaš retainer van dometa kućnih ljubimaca kako ga ne bi pretvorili u igračku za žvakanje.
  • Vodite računa da održavate odličnu oralnu higijenu. Četkajte redovno zube i koristite zubni konac. Prilikom konzumiranja hrane ili pića koja značajno prebojavaju usnu duplju, detaljno očistite udlagu da ne bi došlo do prebojavanja iste. Za čišćenje retencionih udlaga možete koristiti blagi sapun i rezervnu četkicu. Ako imate žičani retainer vodite računa da očistite ostatke hrane i nakupine zapele za žicu.

Redovne kontrole kod svog orotodonta i postavljajte pitanja ukoliko Vas muči neki problem u retencionoj fazi. Cilj je održati Vaše zube zdravima i ravnima kako bi Vaš osmijeh uvijek blistao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top