Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Oralno zdravlje osoba oboljelih od hemofilije

Oralno zdravlje osoba oboljelih od hemofilije

Najčešća oralna manifestacija hemofilije je produženo krvarenje gingive koje može nastati spontano ili kao posljedica traume. Osim bljedoće oralne sluznice i intenzivnog zadaha iz usta u slučajevima krvarenja, hemofilija u usnoj šupljini ne stvara druge specifične simptome. Ponekad može doći do pečenja sluznice te osjećaja suhih usta, a može postojati sklonost ozljedama i infekcijama sluznice usne šupljine.

Karijes i gingivitis dvije su najčešće oralne bolesti, kako kod zdravih osoba tako i kod osoba oboljelih od hemofilije. I karijes i gingivitis mogu u određenoj fazi dovesti do krvarenja koje je komplikacija pri liječenju oboljelih. Neliječeni, površinski karijes prodire u dubinu prema pulpi, pa od plitke caklinske lezije može nastati duboki karijes i upala pulpe. Kod dubljih lezija, potrebno je pacijentu dati anesteziju, što može izazvati krvarenje. Osim toga do krvarenja može doći prilikom liječenja pulpe. Kod gingivitisa dolazi do upale zubnog mesa koje postaje ranjivo i lako krvari.

S obzirom na to da su i karijes i gingivitis bolesti čiji se nastanak može spriječiti, kod oboljelih od hemofilije posebnu pažnju treba posvetiti prevenciji. Poželjno je na kontrolne preglede dolaziti svakih tri do šest mjeseci. Veoma je važno da  odgovarajuća stomatološka briga bude lako dostupna i pacijentima koji žive izvan urbanih središta.

I na kraju da zaključimo, da oralne preventivne mjere kod osoba oboljelih od hemofilije podrazumijevaju:

  • upućivanje u pravilno i redovno provođenje oralne higijene
  • fluoridaciju zuba
  • preventivno pečačenje fisura zuba
  • nutricionističko savjetovanje
  • redovno posjećivanje stomatologa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top