Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Periimplantitis

Periimplantitis

ŠTA JE PERIIMPLANTITIS

Periimplantitis predstavlja oboljenje periimplantnog tkiva koje nastaje kada patološki proces zahvati, pored mukoze, i alveolarnu kost oko implantata. Ukoliko je patološki proces zahvatio samo mukozu oko implatata, govorimo o periimplantnom mukozitisu.

ETIOLOGIJA, ODNOSNO UZROCI KOJI DOVODE DO NASTANKA PERIIMPLANTITISA

Faktori koji dovode do nastanka oboljenja periimplantnog tkiva su mnogobrojni, poput prethodnog postojanja parodontalne bolesti, loše oralne higijene sa mnogo plaka i kamenca na zubima/zubnim nadoknadama, konzumiranje cigareta, nekontrolisane hronične bolesti, infekcija susjednog zuba, neadekvatne protetske nadoknade sa prevelikim opterećenjem implantata ali i nestručni postupak same ugradnje implantata. Međutim, oni najčešći uzroci su bakterijska infekcija i biomehanički faktori koji podrazumijevaju neadekvatno uspostavljene  okluzalne odnose između protetske nadoknade na implantatu i antagoniste.

KLINIČKA SLIKA PERIIMPLANTITISA

Periimplantitis ne počinje odmah, nego ima svoj tok nastanka. Prvo se javlja periimplantni mukozitis koji se karakteriše izmijenjenom bojom mukoze( tamnije crvena ili blijeđa od normalne) ali i veličinom (uvećava se usljed otoka). Usljed toga kod pacijenata se javljaju bol, krvarenje, ali i pojava gnojnog eksudata prilikom sondiranja. Zatim se uvećava i dubina periimplantnog sulkusa, a zbog gubitka alveolarne kosti dolazi do nastanka periimplantnog džepa čijim progrediranjem može doći i do gubitka implantata.

Kako uspjeh terapije zavisi od stepena destrukcije kosti pacijentima se savjetuju redovni stomatološki pregledi jer se periimplantitis može uočiti u samom začetku kada se odgovarajućim terapijskim zahvatima može spriječiti nastanak težih posljedica periimplantnog tkiva.

TERAPIJA

Terapija periimplantitisa predstavlja veliki izazov za stomatologe, jer je vrlo komplikovana i sa neizvjesnim kliničkim rezultatom. Kao što smo već naveli, uspjeh terapije umnogome zavisi ukoliko se pacijenti jave stomatologu dok su promjene ograničene na mukozu oko implantata. Tada se pristupa remotivaciji pacijenta i ukazivanju na značaj dobrog održavanja oralne higijene. Pored korištenja četkice za zube bitna je upotreba interdentalnih četkica, specijalizovanih zubnih konaca za implantate, oralnih tuševa i rastvora za ispiranje usne duplje. Ukoliko su prisutne čvrste zubne naslage, poput kamenca koriste se specijalni instrumenti, namijenjeni isključivo za rad na implantatima. Međutim ukoliko se klinički utvrdi progresivni gubitak kosti oko implantata pristupa se hirurškoj terapiji periimplantitisa.

OD ČEGA ZAVISI USPJEH TERAPIJE?

Dugoročni uspjeh implantološke terapije najviše zavisi od oralne higijene pacijenta. Veoma je važno nakon završetka protetsko-implantološke terapije pacijentu objasniti način pravilnog provođenja oralne higijene i važnost redovnih posjeta stomatologu. Upravo na tim kontrolama svakih 4-6 mjeseci moguće je prepoznati početne simptome, kada upala još nije zahvatila kost, i vrlo jednostavnim postupcima i uputstvima pacijentu spriječiti daljnje napredovanje ove bolesti.

IMATE LI I VI PROBLEMA S IMPLANTATIMA?

Pacijenti često misle da su ugradnjom implantata riješili problem bezubosti zauvijek. Međutim implantati su kao Vaši prirodni zubi i potrebna im je dobra oralna higijena kao i redovne kontrole kod stomatologa. Ukoliko se oko implantata javlja crvenilo, krvarenje ili gnojenje, javlja se bol i nelagoda, tada je moguće da ste već u uznapredovalom stadijumu upale. Problem kod periimplantitisa jeste da najčešće pacijenti ni ne primjete problem do kasne faze, jer u početku bolest gotovo da i nema simptoma. Zato su važne redovne kontrole kako bi Vaš stomatolog odredio zdravlje vaših zuba i implantata i na vrijeme poduzeo odgovarajuće korake.

Dr Jelena Kopuz  – specijalista parodontologije i oralne medicine

Pregled možete zakazati na:

Tel: +387 51 264 060 

Tel: +387 66 209 015

E-mail: stomatologijakopuz@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top