Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Podizanje sinusa (sinus lift)

Podizanje sinusa (sinus lift)

Ako se zub ne nadoknadi na vrijeme, može doći do manjka vilične kosti, a sinusi se u tom slučaju počinju širiti, zauzimajući prazan prostor gdje je nekad bila kost. U takvim slučajevima vrlo je otežano ili potpuno nemoguće ugraditi implantat. Isto tako, ako je došlo do spuštanja sinusa, potrebno je u plan terapije uključiti podizanje sinusa, odnosno sinus lift.

Podizanje sinusa je rutinski oralno-hirurški zahvat. Podizanje sinusa obavlja se u svrhu nadogradnje kosti potrebne za ugradnju zubnih implantata u području pretkutnjaka ili kutnjaka. Prilikom podizanja sinusa, kost nadograđujemo umjetnim materijalima od kojih nastaje nova kost. Kroz mali otvor koji hirurg napravi, unese se umjetna kost na unaprijed predviđeno mjesto, a postupak se izvodi u isto vrijeme kada se ugrađuje implantat ako pritom postoji barem mali volumen kosti koji će omogućiti primarnu stabilnost implantata.

Zavisno od složenosti zahvata, razlikujemo mali i veliki sinus lift. Kod malog sinus lifta, postupak se obavlja istovremeno s ugradnjom implantata gdje se na mjesto kosti koja nedostaje ugrađuje umjetna kost koja se umeće kroz otvor za implantat i podiže dno sinusa na njegovu početnu poziciju. Zahvat se radi pod lokalnom anestezijom i za pacijenta je potpuno bezbolan.

U slučaju da nedostaje veći dio kosti, tada se izvodi takozvani veliki sinus lift gdje se podizanju sinusa pristupa s bočne strane u usnoj šupljini. U najvećem broju slučajeva čeka se s ugradnjom implantata sve do konačnog okoštavanja tkiva (minimalno 6 mjeseci).

Važno je naglasiti kako je potrebno nadoknaditi izgubljeni zub što prije, kako se ne bi razvili problemi sa sinusima i potreba za dodatnim zahvatima, osim same ugradnje implantata.

Nakon izvođenja postupka sinus lifta, normalno je osjetiti blago oticanje tog djela lica ili krvarenje iz nosa i usta. Potrebno je izbjegavati ispuhavanje nosa i kihanje kako ne bi došlo do pomicanja kosti koja je umetnuta u sinus ili kako ne bi popucali šavovi nakon zahvata.

Stomatolog će prepisati antibiotike i analgetike koji će pomoći u borbi protiv bilo kakve boli i izbjeći rizik od infekcije. Analgetici se uzimaju po potrebi, dok antibiotike treba uzimati redovno, a usnu šupljinu ispirati  vodicom za usta.

Kod potpune bezubosti, kako bi se izjeglo podizanje sinusa, izvodi se zahvat pod nazivom All-on-4 pri kojem se izbjegavaju područja s malim volumenom kosti kod ugradnje zubnih implantata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top