Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Pravilno održavanje i higijena keramičkih krunica i mostova

Pravilno održavanje i higijena keramičkih krunica i mostova

Vijek trajanja mostova i krunica veoma je teško odrediti jer to zavisi od same kvalitete izrade mosta, korištenim materijalima za izradu te o životnim navikama pacijenata i održavanju oralne higijene.

Mostovi i krunice imaju vijek trajanja od 10 do 15 godina, a to opet zavisi od svakog pacijenta posebno. Kako bi vijek trajanja bio što duži, bitno je svakodnevno brinuti o oralnoj higijeni.

Za dugotrajnost krunica i mostova najvažnija je temeljna higijena. Ako nećete redovno četkati krunice, naslage od hrane i pića pune bakterija će se zalijepiti za njih pa će vrlo brzo doći do upale okolnog mesa i zuba koji drže most.Evo nekoliko savjeta za održavanje higijene krunica i mostova:

  • upotrebljavajte zubni konac svaki dan, dobro očistite područje ispod mosta da ne bi došlo do upale gingive,
  • svako veče prije spavanja  isperite usta vodicom za usta,
  • nakon svakog obroka koristiteinterdentalnu četkicu,
  • kružnim i laganim pokretima četkicom masirajte desni,
  • perite zube dva puta dnevnoi otiđite na stomatološki pregled barem dva puta godišnje.

Oralna higijena je sama po sebi važna, a pogotovo za one koji imaju ove fiksne dodatke. Dakle, oni koji imaju most ili krunicu moraju posvetiti veću pažnju higijeni usta od onih osoba sa zdravim zubima a o održavanju keramičkih krunica i mostova mora vas uputiti vaš stomatolog jer od same higijene zavisi i njihova dugotrajnost.

Pravilno održavanje krunica ili mostova započinje tako da neposredno nakon umetanja krunice ili mosta ne smijete ništa jesti sljedećih dva sata. Nakon tih mukotrpnih dva sata, sve što smijete jesti taj dan je mekša hrana tj.kašice i Smoothieji jer bi u protivnom čvrsta hrana mogla oštetiti fiksne dodatke.

Moguće je da ćete na samom početku osjetiti blagu osjetljivost na toplu ili hladnu hranu, ali budite bez brige jer će ona postepeno nestajati.

Ponekad pacijenti misle da su nakon izrade krunica ili mosta njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više nikada neće pokvariti. Ovakvo mišljenje je potpuno pogrešno jer su zubi ispod navlaka i dalje podložni karijesu i potrebna im je  intenzivnija higijena. 

Zato temeljno četkajte sva najosjetljivija područja, tj. spojeve krunica i prostore između zuba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top