Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Prezervacija alveole

Prezervacija alveole

U mnogim slučajevima kada više ne postoji mogućnost restauracije zuba zbog različitih uzroka, potrebna je njegova ekstrakcija. Nakon ekstrakcije unutar alveolarnog grebena dolazi do resorpcije kosti i smanjenja njegove visine i širine i to najviše unutar prva tri mjeseca od ekstrakcije.

Kako bi se spriječila veća resorpcija i očuvao dovoljni volumen kosti, može se koristiti postupak prezervacije alveole. On predstavlja postupak atraumatskog vađenja zuba, čime se nastoje očuvati alveolarne stjenke zuba i okolno meko tkivo. Nakon toga slijedi augmentacija-prezervacija alveole koja može biti autogenog, heterogenog, aloplastičnog ili sintetskog porijekla. Preko tako napunjene koštane alveole postavlja se membrana (neresorptivna ili resorptivna), koja sprečava urastanje vezivnog tkiva i utiče na vođenu regeneraciju koštanog tkiva. Nakon toga slijedi konačna implanto-protetska rehabilitacija.

Prezervacija alveole je relativno jednostavan i minimalno invazivan zahvat s predvidivim konačnim ishodom. Osigurava volumen koštanog tkiva, te izgled, količinu i stabilnost mekog tkiva za uspješnu implanto-protetsku rehabilitaciju. Na taj način se mogu dobiti izvrsni rezultati u estetskom i funkcionalnom smislu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top