Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Prvi stomatološki pregled djeteta

Prvi stomatološki pregled djeteta

Rana posjeta djeteta stomatološkoj ordinaciji ključna je za održavanje optimalnog zdravlja usne šupljine i zuba. Ova posjeta omogućava stomatologu otkrivanje ranog dječjeg karijesa, procjenu normalnog razvoja zuba te usmjeravanje i motivisanje roditelja na održavanje pravilne oralne higijene djeteta te se pružaju savjeti o pravilnoj prehrani.

Prva posjeta djeteta stomatologu ima značajan uticaj na oblikovanje pozitivnog stava i pomaže stvaranju povjerenja i tolerancije prema daljnjim tretmanima u ordinaciji. Isto tako, rana posjeta djeteta može umanjiti dentalnu anksioznost i strah, dok rana stomatološka edukacija roditelja može poboljšati efikasnost roditelja u upravljanju oralnim zdravljem svoje djece.

Dentalna anksioznost je nespecifičan osjećaj pretjeranog straha koja se manifestuje kao strepnja da će se dogoditi nešto strašno u vezi sa stomatološkim tretmanom. Vrlo je bitno na vrijeme prepoznati znakove straha i anksioznosti, a zatim razumjeti njihovu etiologiju kako bi se spriječilo nastajanje začaranog kruga anksioznosti, odnosno pacijenta koji će i kasnije u životu imati strah od stomatologa.

Trenutni stav je da optimalno vrijeme za prvu posjetu stomatologu je u roku od šest mjeseci od nicanja prvog mliječnog zuba, a ne kasnije od 12 mjeseci od trenutka nicanja prvog zuba. Dobar odnos malog pacijenta i stomatologa je presudan za upravljanje anksioznošću. Preporučuje se da se stomatolog najprije predstavi te razgovara s pacijentom ali i da sluša na miran, staložen i neosuđujući način. Nadalje, pacijenti trebaju biti ohrabrivani da sami postavljaju pitanja prije i za vrijeme trajanja tretmana.  U prvom posjetu najčešće se provodi postupak uklanjanja mekih zubnih naslaga i poliranje zuba. Na ovaj način dijete stiče iskustvo o radu sa stomatološkim instrumentima u usnoj šupljini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top