Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Šta se dešava u ustima gubitkom samo jednog zuba?

Šta se dešava u ustima gubitkom samo jednog zuba?

Gubitkom samo jednog zuba u ustima javlja se problem koji vremenom postaje sve veći. Zašto?

U ustima postoji sistem koji funkcioniše kao jedinstvena cjelina jedino ako svi njegovi ravnopravni članovi obavljaju svoj dio posla, a to su svi zubi gornje i donje vilice, žvačni zglob te vilični zglob.

Kada jedan zub nedostaje, preostali nastoje da se prilagode novonastaloj situaciji mjenjajući svoj položaj. Susjedni zubi se naginju u prazan prostor sa ciljem da ga zatvore, a zubi iz suprotne vilice izrastaju. Mijenja se način žvakanja, te prebacivanje funkcije žvakanja na premolare i sjekutiće što, dugotrajno gledajući, dovodi do njihovog preopterećenja i propadanja. Sama mehanika kretanja donje vilice se mijenja, što se negativno odražava na vilični zglob, što se može manifestovati glavoboljama, škljocanju u zglobu prilikom otvaranja i zatvaranja usta. Samo liječenje oboljenja viličnog zgloba je dugotrajno, a ponekad i nemoguće ako su nastale ireverzibilne promjene.

Ukoliko dođe do gubitka prednjih zuba, mijenja se estetika lica i mogućnost normalnog izgovaranja slova. Sve to svakako utiče na kvalitet žvakanja hrane i većeg opterećenja želuca.

Glavni razlog gubitka zuba je loša oralna higijena i rijetke posjete stomatologu. Zub se može izgubiti i prilikom neke traume (udarac, saobraćajka, pad). Loša higijena dovodi do karijesa koji, ako se ne sanira na vrijeme, dovodi do gubitka zuba. Parodontopatija je oboljenje koje, takođe, dovodi do gubitka zuba, ali je to moguće odložiti pravovremenom i odgovarajućom terapijom.

Pregledi su besplatni, a potrebna su vam dva godisnje.

Odvojite pet minuta vremena za svoje zdravlje.

Dr Jasna Čoprka Kosić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top