Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Šta su to zubne ciste ?

Šta su to zubne ciste ?

Zubne ciste u ustima su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, mogu se razvijati u vilicima i u mekom tkivu (usna,obraz..). Nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korijena u vilicu iz zubne pulpe koja je inficirana, kao posljedica karijesa. Takođe se mogu razviti i okolo krunice neizniklog zuba.

Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima na svakom može nastati cista. Kod nekih ljudi veća je vjerovatnoća nastanka zbog loše higijene i netretiranih zuba sa velikim karijesom. U zadnje vrijeme smatra se da postoji i genetska predispozicija za razvoj ovih lezija, koje se svakako mogu spriječiti blagovremenom terapijom.

Zubne ciste u najvećem broju slučajeva započinju rast bez simptoma dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospiju u stanje akutne infekcije. Sljedeća stanja mogu ukazati na postojanje ciste :

– Promijenjena boja zuba (znak da je došlo do odumiranja pulpe)

– Neliječene velike karijesne lezije na zubima

– Tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba (kao posljedica rasta ciste)

– Fistula kod korijena iz koje se cijedi sadržaj

– U akutnoj fazi bol, otok, crvenilo kod zuba

– Neprijatan sekret iz nosa (znak da je cista perforirala sinus)

– Odsustvo nicanja stalnog zuba ili perzistentan mlječni zub…

Problemi koji mogu nastati kao posljedica rasta zubne ciste u ustima je da kako rastu postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susjedne zdrave zube, prodrijeti u susjedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije.

Jedna od češćih lokalizacija gde se mogu javiti ciste je na donjoj usni. Ova cista nema veze sa zubima već nastaje zbog zapušavanja  izvodnih kanala malih pljuvačnih žljezda koje se nalaze u sluzokoži usta, a to dolazi zbog konstantnog grickanja donje usne (traume).

Liječenje cista je isključivo hirurško. Potrebno je ukloniti cističnu leziju u potpunosti iz kosti. To je jedini pouzdan način. U istom aktu tretira se i zub uzročnik, skraćuje vrh korijena i kanal korijena hermetički zatvara. Ukoliko je cistična lezija zahvatila veći dio korijena, zub uzročnik je potrebno izvaditi a cistu obavezno hirurški ukloniti. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, koja je dovoljna da pacijent ne  osjeća nikakve bolove. Ovako tretiran zub može da ostane u vilici još dugo i da bude uključen u protetsku rehabilitaciju (kao jedan od nosača mosta).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top