Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Troškovi i nedostaci CAD/CAM tehnologije

Troškovi i nedostaci CAD/CAM tehnologije

Svaki napredak u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija istovremeno pronalazi i svoju primjenu u različitim sferama medicine, pa tako i u stomatologiji. Troškovi koji nastaju prilikom izrade nadoknada primjenom CAD/CAM tehnologije zavise od više faktora, a mogu se klasifikovati u sljedeće kategorije:

  • Vrsta i veličine restauracije;
  • Izbor materijala za restauraciju zuba;
  • Kozmetički zahtjevi;
  • Fokus rada stomatologa;
  • Lokacija stomatologa.

Stomatolozi koji primjenjuju ovu tehnologiju u svojim stomatološkim ordinacijama se izlažu visokom inicijalnom trošku kupovinom savremene opreme, pri čime je i cijena usluge znatno uvećana. Dugoročno gledano, uložena sredstva se višestruko i vrlo brzo vraćaju. Sa druge strane, ako se ovaj vid tehnologije nalazi u zubno-tehničkim laboratorijama, stomatolog nije izložen inicijalnim troškovima, ali je cijena usluge uvećana za cijenu troškova zubnog tehničara. Pored kupovine adekvatnih aparata i primjene odgovarajućih softvera, neophodno je i izvršiti edukaciju osoblja koje je spremno da koriste novu tehnologiju, što svakako može predstavljati problem. Kada se otisak uzima optičkim (digitalnim) putem, umanjuje se cijena troškova i za visinu koštanja otisnih masa. Ipak, implementacijom CAD/CAM tehnologije ne mogu se zamijeniti stomatolozi koji predstavljaju važnu kariku u ovom sistemu, pri čemu moraju biti izuzetno precizni u fazi rada na zubima, ali i prilikom uzimanja otisaka.

Ukoliko stomatolog pretenduje da bude lider u savremenoj stomatologiji neophodno je da praktikuje primjenu CAD/CAM tehnologije u izradi estetskih fiksnih nadoknada. Upotrebom ove tehnologije osiguran je visok kvalitet, profesionalizam,  ali i stalni porast novih i zadovoljnih pacijenata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top