Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Znaci uznapredovane parodontoze

Znaci uznapredovane parodontoze

Produljenje vidljivog dijela krune zuba te izlaganje korijena zuba uslijed povlačenja gingive i velikog gubitka potpornih struktura zuba, znak je uznapredovale faze parodontoze. Izložen korijen zuba može biti razlog preosjetljivosti na promjene temperature što se manifestuje oštrom boli i nelagodom. Parodontološkom terapijom napredovanje bolesti i daljnji gubitak kosti može se zaustaviti i kontrolisati, a povratak u početno stanje nije moguć ni uz najnovije hirurške metode.

Kod pojedinaca s parodontitisom, kod kojih je upala zahvatila i potpornu kost zuba, s vremenom dolazi do njenog gubitka. Smanjenje potpore zuba manifestuje se povećanim klimanjem zuba i njihovom migracijom. Prednji se zubi tako uslijed gubitka kosti lepezasto šire prema van, nastaju dijasteme između susjednih zuba, a moguće su i rotacije, kao i naginjanje zuba prema praznim prostorima. Klimavost zuba je veoma neugodna prilikom različitih funkcija, od govora do hranjenja, a ukoliko se bolest ne liječi, uvijek se završava gubitkom zuba. Provođenjem parodontološke terapije i ti se simptomi smanjuju. Veoma često dolazi do spontanog povratka zuba na njihovo inicijalno mjesto, a pokretljivost se smanjuje.

Kako bi se izbjeglo da parodontoza uznapreduje izuzetno važno je naglasiti da su redovne kontrole i pravovremena dijagnoza ključ uspjeha u parodontologiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top