Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Tamne mrlje i “fleke” na zubima – uzroci i rješenja

Tamne mrlje i “fleke” na zubima – uzroci i rješenja

Kod pojedinih osoba se javljaju različite vrste prebojenosti zuba. Veoma je bitno razlikovati uzrok tih pojava i na adekvatan način reagovati.

Razlikovanje različitih mrlja i “fleka” na zubima

Čišćenje ili rješavanje problema promjene boje na zubima prvo zahtjeva identifikovanje tipa promjene koju imate na zubima. Pročitajte koju vrstu “fleka” i mrlja imate i kako da ih riješite.

Karijes

Jedan od primarnih razloga “fleka” na zubu je karijes. Karijes ima tendenciju da formira tamnu mrlju koja je indikator propadanja zubnog tkiva. Postoje brojni načini za liječenje karijesa. Vaš stomatolog će odrediti najbolji pristup prema veličini  kariozne lezije i njene lokacije te Vam predložiti  najbolje rješenje.

Dubinske mrlje

Mnogi nisu svijesni da se neke mrlje mogu pojaviti unutar zuba što izaziva neprirodno nijansiranje dentina zuba. Unutrašnje mrlje javljaju se zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, konzumiranja određenih lijekova ili čak izlaganju visokim koncentracijama fluorida. Procedura bijeljenja zuba može samo malo maskirati te promjene. Često je bolje promijeniti lijekove ili odabrati stomatološko rješenje kao što je ugradnja faseta.

Površinske mrlje i „fleke“

Konzumiranje određene količine alkohola, kafe, čokolade i čaja može dovesti do pojave „fleka“ na zubima. Još jedna štetna navika je i duvan (naročito duvan za žvakanje). Redovna i pedantna oralna higijena može pomoći da se uklone neke od tih mrlja, ali je često potrebna profesionalna usluga bijeljenja zuba.

Trauma

Ako ste ikada doživjeli povredu u predjelu usta i zuba, postoji šansa da se tamne mrlje mogu pojaviti na zubima. Tipično, ove mrlje ili fleke su ustvari krv koja je zarobljena u unutrašnjosti zuba. Liječenje kanala korijena zuba može da  riješi ovaj problem. Takođe, na stalnim zubima mogu da se jave fleke ili mrlje kao posljedica neke traume iz djetinjstva koja je pogodila mliječne zube.  Bez obzira na vašu situaciju, najbolje je da posjetite stomatologa koji će tačno da identifikuje problem i preporuči najbolji stomatološki tretman.

Da li je pasta za bijeljenje zuba zaista efikasna?

Pasta za izbjeljivanje zuba može da izbjeli zube uklanjanjem površinskih mrlja, kao što su one od kafe ili pušenja. Pasta za izbjeljivanje zuba takodje može da se koristi za izbjeljivanje poslije tretmana bijeljenja u zubarskoj ordinaciji, kako bi pomogla u održavanju postojećih rezultata.

Za skidanje fleka na površini zuba, pasta za izbjeljivanje obično sadrži:

  • Specijalni abraziv koji nježno ispolira zube.
  • Hemikalije koje pomažu da se razlože ili rastvore „fleke“.

Neke paste za izbjeljivanje sadrže plavi pigment (blue covarine) koji poništava žutu boju zuba, “lijepi” se za površinu zuba i stvara optičku iluziju da zubi izgledaju manje žuti.

Kada se koristi dva puta dnevno, tretman pastom za bijeljenje zuba može da traje od dvije do šest nedjelja prije nego što zubi počnu da budu bjelji. Pasta za izbjeljivanje koja sadrži plavu pigment (blue covarine) može imati trenutni efekat.

Iako je paste za izbjeljivanje generalno bezbjedna za svakodnevnu upotrebu, obavezno slijedite preporuke proizvođača. Prekomjerna upotreba paste za izbjeljivanje zuba može da ošteti zubnu gleđ  tokom vremena.

Imajte na umu da pasta za izbjeljivanje zuba ne može da promijeni prirodnu boju vaših zuba.

Ako razmišljate da koristite pastu za izbjeljivanje, potražite brend koji ima sertifikat od stomatološkog udruženja i ministarstva zdravlja. Ovaj sertifikat ukazuje da je pasta za zube efikasana u uklanjanju površinskih mrlja.

Ako niste zadovoljni efektom izbjeljivanja pastom za zube, konsultujte svog stomatologa u vezi sa drugim opcijama i načinima za profesionalno izbjeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji.

Dr Slađana Bencun Vučenović

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top