Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Ayurvedsko čišćenja jezika

Ayurvedsko čišćenja jezika

Ayurvedsko čišćenje jezika (Jiva sodhana) praktikuje se u Indiji već hiljade godina. Ayurvedski praktičari mogu dobiti kompletnu sliku zdravlja neke osobe jednostavno promatrajući naslage na jeziku. Čišćenje jezika jedna je od tipično ayurvedskih metoda koja je dio dnevne rutine čišćenja organizma

Jezik je ogledalo zdravlja

Caraka Samhita kaže, naslage koja se prikupljaju u korijenu jezika stvaraju otežano disanje i neugodan miris, stoga treba strugati jezik. Jezik je jedno od ogledala u kojem se ogleda stanje našeg organizma. Njegov oblik, boja, suhoća-vlažnost, naslage te moguće brojne promjene poput izraslina, pukotina, stvaraju jasnu sliku zdravlja.

Naslage su uvijek znak neravnoteže i da je došlo vrijeme u kojem se treba okrenuti svome zdravlju kako ne bi došlo do bolesti. Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje. Svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u tijelu.

Kada i kako čistiti jezik?

Čistači jezika mogu biti izrađeni od zlata, srebra, bakra, mesinga i nehrđajućeg čelika, možete ih pronaći i od plastike.

Najbolje vrijeme za čišćenje je vrijeme jutarnje higijene, na miran i prazan želudac. Postupak je jednostavan. Isplazi jezik i strugačem blago pređi po njegovoj površini.

Ne činiti to grubo, snažno niti naglo. Jezik je mekan i osjetljiv organ i dovoljno je lagano prijeći njegovom površinom pa da na strugaču ostanu tragovi naslaga. Strugač zatim isperi i ponovi taj postupak 5/6 puta sve dok ne očistiš jezik. Takođe je poželjno ponoviti postupak nakon što operete zube naveče prije odlaska u krevet.

Dobrobiti čišćenja jezika

 • Prvi i osnovni učinak je higijena, a odmah zatim i uklanjanje bakterija koje su se nagomilale i prekrile jezik.
 • Jezik je spojen s probavnim traktom i unutarnjim organima. Njegovim čišćenjem, šaljemo poruku svim unutrašnjim organima, stimulišemo probavne enzime.
 • Većina ljudi s problemom neugodnog zadaha iz usta zapravo nema bolesti zuba i desni već je zadah rezultat nagomilanih toksina na jeziku. Postupkom čišćenja jezika direktno se utiče na uklanjanje neugodnog zadaha iz usta.
 • Čišćenjem se stimuliše rad slinovnica što  utiče na procese probavljanja hrane.
 • Uklanjanjem toksina s područja jezika djeluje se i na područje grla te tako revitalizuje njegovo područje što je vrlo važno za osobe koji imaju česte grlobolje i upalna stanja.
 • Spojen s nosnom šupljinom, čist jezik utječe i na sinuse, njihovu prohodnost, lakše disanje i smanjenje sluzi.
 • Čist jezik  utiče na higijenu zuba, desni, ali i cijele usne šupljine
 • Ova oralna higijena praksa jača imunološki sistem. Čišćenje jezika nježno stimuliše naše unutrašnje organe.

Šta ne trebamo činiti?

 • Čišćenje jezika se ne preporučuje djeci mlađoj od 5, 6 godina.
 • Postupak se ne preporučuje, ako postoje ozljede jezika, upale, ranice ili oštećenja.
 • Ne dijeliti čistač s drugim osobama već omogućiti da svaki član porodice ima svoj čistač, kao što ima i vlastitu četkicu za zube.

Kada počnete redovno čištiti Vaš jezik primijeti ćete kako imate svježiji zadah i osjećaj čistoće u ustima. Postajemo više svjesni kako naše tijelo reaguje na hranu koju jedemo.

IZVOR: prirodom-do-zdravlja.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top