Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Da li je pasta za bijeljenje zuba zaista efikasna?

Da li je pasta za bijeljenje zuba zaista efikasna?

Pasta za izbjeljivanje zuba može da izbjeli zube uklanjanjem površinskih mrlja, kao što su one od kafe ili pušenja. Pasta za izbjeljivanje zuba takodje može da se koristi za izbjeljivanje poslije tretmana bijeljenja u zubarskoj ordinaciji, kako bi pomogla u održavanju postojećih rezultata.

Za skidanje fleka na površini zuba, pasta za izbjeljivanje obično sadrži:

  • Specijalni abraziv koji nježno ispolira zube.
  • Hemikalije koje pomažu da se razlože ili rastvore „fleke“.

Neke paste za izbjeljivanje sadrže plavi pigment (blue covarine) koji poništava žutu boju zuba, “lijepi” se za površinu zuba i stvara optičku iluziju da zubi izgledaju manje žuti.

Kada se koristi dva puta dnevno, tretman pastom za bijeljenje zuba može da traje od dvije do šest nedjelja prije nego što zubi počnu da budu bjelji. Pasta za izbjeljivanje koja sadrži plavu pigment (blue covarine) može imati trenutni efekat.

Iako je paste za izbjeljivanje generalno bezbjedna za svakodnevnu upotrebu, obavezno slijedite preporuke proizvođača. Prekomjerna upotreba paste za izbjeljivanje zuba može da ošteti zubnu gleđ  tokom vremena.

Imajte na umu da pasta za izbjeljivanje zuba ne može da promijeni prirodnu boju vaših zuba.

Ako razmišljate da koristite pastu za izbjeljivanje, potražite brend koji ima sertifikat od stomatološkog udruženja i ministarstva zdravlja. Ovaj sertifikat ukazuje da je pasta za zube efikasana u uklanjanju površinskih mrlja.

Ako niste zadovoljni efektom izbjeljivanja pastom za zube, konsultujte svog stomatologa u vezi sa drugim opcijama i načinima za profesionalno izbjeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top