Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Interdentalne četkice

Interdentalne četkice

To su sitne spiralne četkice koje se koriste za kontrolu bakterijskih naslaga u međuzubnim prostorima. Za razliku od konca koji se koristi kod  izuzetno uskih međuzubnih prostora, interdentalna četkica se može koristiti za čišćenje svih prostora između zuba.

Za temeljno čišćenje međuzubnog prostora veličina četkice je veoma bitna. Kada je uvodimo u međuzubni prostor ne smije biti premala ili prevelika.

Dimenzija četkice  zavisi od debljine žičane jezgre i od dužine vlakana. Za učinkovito čišćenje potrebna je četkica s tankom žičanom jezgrom i to najvećeg promjera koju još uvijek možemo laganim pritiskom umetnuti u međuzubni prostor. Takva četkica će svojim vlaknima potpuno ispuniti interdentalni prostor i očistiti.

Najbolje bi bilo da stomatolog utvrdi optimalnu veličinu interdentalne četkice i pacijentu da upute o njenoj pravilnoj upotrebi, ali i opštoj higijeni usta, kao i značaju redovne  oralne higijene i kontrolnih pregleda.

Ukoliko međuzubne prostore čistite po prvi put, sigurno će doći do krvarenja desni. Neka vas to ne uplaši. Već kroz nekoliko dana krvarenje će prestati, a vaše desni više neće biti upaljene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top