Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Najpovoljnije vrijeme za posjetu ortodontu

Najpovoljnije vrijeme za posjetu ortodontu

U dobi do 3 godine kod djeteta bi trebalo završiti nicanje svih mliječnih zubi. Prvi trajni zubi počinju nicati u dobi od 6 godina i to su prvi trajni molari. U dobi od 6 do 7 godina započinje izmjena zubi, koja u prvoj (ranoj) fazi obuhvaća centralne i lateralne incizive u gornjoj i donjoj čeljusti. Ako stomatolog primijeti neku nepravilnost u smislu da gornji incizivi niču iza donjih (obrnuti prijeklop u fronti) ili otvoreni zagriz u fronti, potrebno je dijete uputiti na pregled ortodontu, koji će utvrditi razlog poremećaja u nicanju zubi i odrediti vrijeme početka terapije, kao i vrstu ortodontske naprave.

Sljedeća intenzivnija izmjena zuba započinje oko 10. godine života i traje do 12. godine, kada bi kod većine djece izmjena zuba trebala završiti. Drugi trajni molari, koji kao ni prvi trajni molari, nisu imali prethodnika u mliječnoj denticiji, niču u dobi od 12. do 14. godine. Najpovoljnije vrijeme za pregled kod ortodonta je upravo početak druge (kasne) faze izmjene zuba, tj. u dobi od 9. do 10. godine djeteta. U tom periodu rasta i razvoja kod određenih ortodontskih anomalija može se pravovremenom terapijom postići bolji krajnji rezultat nego ako se terapija odgodi do perioda kada je izmjena zuba završena.

Na pregled kod ortodonta pacijenti najčešće dolaze na vlastitu inicijativu ili su upućeni od svojih izabranih primarnih stomatologa. Od predznanja primarnog stomatologa i vremenu kada je pacijent upućen na ortodontsku terapiju u velikom broju slučajeva zavisi krajnji ishod terapije. U pojedinim slučajevima zbog nepravovremenog dolaska ortodontu ne može se izbjeći ekstrakcija trajnih zuba, a trajanje tretmana se produžuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top