Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Negativno djelovanje vodica za ispiranje usta

Negativno djelovanje vodica za ispiranje usta

Dobre strane vodica za usta su osvježavanje  daha,  pružanje osjećaja čistoće i podizanja samopouzdanja u društvenom životu.

Ako se u oralnoj higijeni zanemaruje čišćenje četkicom i koncem a upotrbljava samo vodica, treba znati da ona neće oprati zube već samo prikriti zadah. Takođe većina negativnih strana odnosi se na alkoholne vodice.

Naučnici smatraju da alkohol iz vodica olakšava nikotinu i ostalim kancerogenim supstancama iz cigareta prodiranje u tkivo a mnogi pušači  koriste vodice za usta kako bi prikrili neugodan dah.

Vodice za usta ometaju prirodnu proizvodnju sline koja igra veliku ulogu jer podržava remineralizaciju zuba, prirodnim putem sprečavajući njihovo “kvarenje”, neutrališe napade bakterija koje mogu uzrokovati karijes. Tačnije ,alkoholne vodice uništavaju sve bakterije u ustima, i loše i dobre, čime se povećava rizik od karijesa, gingivitisa i drugih bolesti. Sa nedostatkom sline povećava se i osjetljivost zuba.

Alkoholne vodice mogu iziritirati afte, pojačati njihovu bolnost i osjetljivost te usporiti iscjeljenje.

Paste za zube sadrže anionske sastojke koji ubijaju bakterije, a alkoholne vodice sadrže kationske sastojke koji neutrališu dejstvo pasti. Reakcija između ta dva tipa sastojaka isušuje usnu šupljinu, što kod nekih ljudi može biti bolno.Zato se savjetuje upotreba vodice pola sata nakon četkanja zuba.

Neke vodice za aktivne sastojke imaju hlorheksidin i triklosan. Možda niste znali, ali hlorheksidin može podići pritisak i biti štetan za srce, a triklosan može smanjiti izlučivanje hormona štitnjače.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top