Kod većine ljudi neugodan zadah posljedica je konzumacije hrane sa crvenim ili bijelim lukom, a ostalima se može dogoditi i ako nisu konzumirali ove namirnice.
Najčešći je uzrok anaerobna bakterija koja ima ulogu u preradi hrane i u tom postupku stvara spojeve sumpora. Te bakterije su dio normalne oralne flore i najčešće se nakupljaju na zadnjem dijelu jezika.
Konzumiranje hrane sa sumpornim spojevima, poput luka i nekih začina, najčešći su uzrok privremene halitoze, ali zadah često uzrokuje upala zubnog mesa (gingivitis) i upala potpornog tkiva zuba (parodontitis) ili ostale bolesti usne šupljine. Uzrok mogu biti interdentalni prostori i subgingivalna područja, loše zubne nadoknade, te ostaci hrane među zubima. Zato osobama koje imaju probleme s halitozom najbolje je prvo otići stomatologu jer je drugi najčešći uzrok infekcija desni. A ostane li neliječena, ona može izazvati i teže posljedice poput ispadanja zuba.
Ako stomatolog isključi upalu ili infekciju, preporučiće čišćenje jezika jednom dnevnom specijalnom četkicom, ali posebna pasta nije potrebna. Ako ni to ne pomogne, postoje posebne tekućine za ispiranje usta koje će pomoći. Mogući uzroci neugodnog mirisa mogu biti i bolesti grla, nosa ili uha, ali ne toliko često, a vrlo rijetko problem u probavnom traktu.