Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Oralna higijena u trudnoći

Oralna higijena u trudnoći

Jeste li znali da kod žena koje imaju parodontalne bolesti postoji sedam puta veća opasnost  da prerano rode ili da rode dijete premale porođajne težine? Oscilacije hormona u trudnoći mogu uzrokovati gingivitis, čak i ciste u ustima.

Za vrijeme trudnoće nivoi hormona se drastično povećavaju. Povećanje progesterona uzrokuje da vaše desni drugačije reaguju na plak, i to može uzrokovati upalu desni, naročito između drugog i osmog mjeseca trudnoće. Neki od simptoma su da desni postaju ljubičastocrvene, mekane i sjajne, lako prokrvare, posebno pri pranju zuba.  Ciste u usnoj šupljini  mogu se pojaviti  u drugom tromesečju, a posljedica su taloženja plaka.

Savjeti za zdravlje usne šupljine za vrijeme trudnoće:

1. Stalno vodite brigu o oralnoj higijeni. Oralna higijena ne znači samo redovno pranje zuba, već je bitno i korištenje zubnog konca, antibakterijskih vodica za ispiranje usne šupljine, izbor odgovarajuće četkice (u ovom slučaju što mekanije), masaža zubnog mesa, odgovarajuća ishrana… Ako zube niste detaljno kod svog zubara očistili prije trudnoće, onda to učinite što prije jer biste mogli spriječiti brojne probleme.

2. Obavezno posjetite zubara. Sada je važnije nego ikada da vodite računa o zdravlju usne šupljine. Recite mu da ste trudni i koliko dugo kako bi vam mogao reći sve o čemu morate voditi računa. Isto tako vodite računa da dogovorite termin prije nego što se porodite, jer ćete nakon rođenja nekoliko mjeseci biti prilično zauzeti i možda nećete imati vremena za posjetu zubaru.

3. Edukujte se. Naučite sve što možete u vezi s trudnoćom i zdravljem usne šupljine, upotrebite internet. No, prije nego što nešto preduzmete konkretnije, ipak se posavjetujte sa svojim zubarom ili ljekarom.

4. Planirajte unaprijed. Ako je moguće, vodite računa o oralnom zdravlju i prije nego što zatrudnite, odnosno dok planirate trudnoću. Ovo će smanjiti šanse da se razviju potencijalne oralne infekcije i njihovi mogući štetni efekti na trudnoću i vaše dijete.

Ako vas jutarnja mučnina spriječava od pranja zuba (jer vam odmah dođe na povraćanje čim četkicu stavite u usta) promjenite zubnu pastu, uzmite neku blažu. Pitajte svog zubara da vam preporuči vrstu paste ili upotrebite tečnost za ispiranje usta.

Pripazite šta jedete, hranite se zdravo i uravnoteženo. Obavezno jedite mliječne proizvode, sir i jogurt, koji su dobri izvor esencijalnih minerala, a koji čine dobro za zube, desni i kosti koji se kod vašeg djeteta razvijaju. Obavezno jedite i hranu koja sadrži vitamin D (prisutan je većinom u namirnicama životinjskog porijekla. Najbogatiji prirodni izvor su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, poput sardine, lososa i sleđa. Dobar izvor vitamina D su i jaje, maslac i jetra, iako količine mogu varirati).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top