Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Proljetno čišćenje zuba

Proljetno čišćenje zuba

Veliku ulogu u Vašem osmijehu imaju lijepi zubi. Tako da vjerovatno nećemo primjetiti zube koji su malo nepravilni, nisu savršeno ravni ili nisu u istoj ravnini, ali sigurno ćemo primjetiti žute i pokvarene zube. Za lijep osmijeh zubi moraju biti zdravi i sve ono što činimo kod kuće kao što su redovno pranje zuba četkicom, čišćenje koncem i vodicom za usta je važno, ali ne i dovoljno. Zbog toga je obavezna redovna kontrola kod stomatologa.

Najčešće žutilo i tamne mrlje zuba nalazimo kod pušača, ali i kod ljudi koji piju mnogo obojenih napitaka poput kafe i čaja. Osim lošeg estetskog utiska te naslage takođe učestvuju u stvaranju zubnog kamenca. One se vrlo teško odstranjuju četkicom ili se uopšte ne mogu odstraniti. Takve naslage u potpunosti možemo ukloniti pjeskarenjem nakon čega su zubi glatki, sjajni i imaju efekt izbijeljenih zuba. Ukoliko Vam nisu dovoljno bijeli, može se nastaviti s tehnikom izbjeljivanja.

Promjenu boje zuba mogu uzrokovati kamenac i plak, koji uzrokuju nakupljanje bakterija štetnih za zube i organizam. Zubni kamenac su zapravo tvrde naslage nastale mineralizacijom plaka. Mogu se uočiti u području donjih i prednjih zubi s unutrašnje strane. Ukoliko se sve to ne čisti redovno, može doći do pojave raznih bolesti i propadanja zuba.

Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice. Podjednako je čest kod djece i kod odraslih. Glavni uzročnik su kariogene bakterije, loše prehrambene navike, nekvalitetna oralna higijena i neredovni odlasci stomatologu.

Gingivitis je blaga upala gingive, tj. zubnog mesa. Uzrok upale su toksini koje proizvode bakterije u usnoj šupljini. Znakovi da su desni zahvaćene gingivitisom su otečeno zubno meso, krvarenje zubnog mesa na dodir i krv prilikom pranja zuba. Dugotrajnim zanemarivanjem simptoma gingivitisa izlažemo se riziku od ozbiljnijeg oboljenja.

Parodontitis je druga faza parodontne bolesti koja često slijedi nakon što osoba predugo ignoriše znakove gingivitisa. Povlačenjem zubnog mesa zub gubi uporište, postaje nestabilan i klimav te na kraju to dovodi do ispadanja ili vađenja zub

Sve ove bolesti i stanja mogu se držati pod kontrolom i spriječiti redovnim odlaskom i čišćenjem zuba kod stomatologa. Želimo li izbjeći neugodne i bolne zahvate uzrokovane neredovnim čišćenjem, a samim tim i povećane troškove,  krajnje je vrijeme da dogovorite termin kod stomatologa i pripremite osmijeh za proljeće.

Osjećaj kad znamo da se možemo nasmijati bez neugode je neprocjenjiv, a boravak u društvu ugodniji je i opušteniji.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top