Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Sonic (zvučne) četkice za zube

Sonic (zvučne) četkice za zube

Da bi bila klasifikovana kao sonic četkica, pokret ili vibracija treba da bude dovoljno brza da bi proizvela zvuk „zujanja“ koji je u zvučnom opsegu ljudskog uva (20 Hz do 20.000 Hz). Sonic četkice uglavnom imaju od 12.000 – 24.000 oscilacija u minuti.

Sonic četkice se oslanjaju na mehaničke pokrete trljanja kako bi očistile zube. Pokreti imaju visoku amplitudu što znači da je trljanje mnogo jače nego kod običnih električnih četkica.

Abrazivna sredstva u kombinaciji sa agresivnim trljanjem vremenom oštećuju našu gleđ, pa se samim tim u njoj stvaraju mikroprocjepi koji su povoljni za zadržavanje bakterija i razvoj karijesa. Nijedna poznata pasta za zube nema dovoljno male čestice ili mjehuriće koji bi mogli da očiste ove sićušne mikroprocjepe, vidljive isključivo mikroskopom.

Sonic četkice čiste samo na makro nivou. Njihovo dejstvo je ograničeno kod nepristupačnih površina u usnoj duplji. Ipak, kažu da redovna upotreba ovih četkica spriječava pojavu kamenca i mogu jačinom oscilacija da otklone bakterije i plak sa zuba i jednim djelom između zuba i u džepovima.

Zvučna četkica za zube ima terapeutsko dejstvo na desni i dobra je prevencija od pojavljivanja kamenca i upale, koja često dovodi do parodontitisa.

Nakon korišćenja sonic četkicom za zube, bakterije ostaju na glavi četkice. Mlaz vode ih ne može u potpunosti isprati, niti ih mogu u potpunosti uništiti vibracije te jačine. Upravo zbog ovog problema, Phillips je razvio model koji sadrži i mini UV aparat za dezinfekciju glave četkice koji uništava 99% bakterija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top