Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Šta se nalazi u pasti za zube?

Šta se nalazi u pasti za zube?

Posljednjih nekoliko godina postavlja se pitanje da li su paste za zube koje možemo naći na policama trgovine vjerodostojne i zdrave za naše zube. Vjerojatno najviše sumnji pobuđuje hemijski element fluor koji je sastavni dio svake klasične paste za zube. Tačnije, elementarni fluor (koji se inače smatra izuzetno otrovnim) se u izolovanom obliku rijetko nalazi u prirodi, ali kada se veže na druge elemente nastaju spojevi koje nazivamo fluoridi.

Fluoridi se nalaze u tipičnoj pasti za zube, manje su toksični od fluora, ali 2 grama su dovoljna da ubiju odraslog čovjeka. U hemijskom periodnom sistemu fluorid se po svojoj toksičnosti nalazi negdje između arsena i olova. Osim fluorida u klasičnoj pasti za zube možemo pronaći i mnoge druge elemente kao što su natrijev lauril sulfat (SLS) koji je deterdžent i sredstvo za stvaranje pjene, pa tako zamislite da praškom za veš perete i svoje zube.

Zatim saharin, triklosan, hidrirani silicij-dioksid koji se takođe  povezuju sa nastajanjem tumora, alergijskim reakcijama, oštećenjem očiju, mozga… Neki od tih elemenata, kao npr pirofosfati imaju odvratan okus ili se ne otapaju lako pa se u pastu za zube dodaju mnoge arome kako bi se to prikrilo dok se otapanje pirofosfata rješava dodavanjem određenih deterdženata. Tu su još i sredstva za bolje pjenjenje itd…

IZVOR: alternativa.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top