Home / Slobodno vrijeme / Voćni sok može naštetiti vašim zubima

Voćni sok može naštetiti vašim zubima

Kako bi zaštitili naše zube preporuka je da jedemo voće, a ne da ga pijemo. Ovo je posebno važno za našu djecu. Iako volimo da mislimo da je voćni sok zgodan način da dobijete sve zdravstvene benefite koje pruža svježe cijelo voće, voćni sok donosi visok nivo šećera i visok nivo kiseline koja oštećuje caklinu. Cijelo voće nudi vlakna i druge hranjive tvari koje sok ne sadrži. Voćni sok može dovesti do karijesa, debljanja, kao i do nezdravog gubitka kilograma. Sok takođe može izazvati dijareju kada ga djeca piju previše.

Voćni sok je popularan među djecom svih uzrasta. Faktor pogodnosti jednokratnih kutija sokova i malih boca u kombinaciji sa željom djece da ispijaju sok čine ga popularnim izborom za roditelje u pokretu. Međutim, roditelji bi trebali razmisliti o tome da ga preskoče i umjesto toga pogledaju prednosti cijelog voća. Voda je najbolja opcija za rehidraciju aktivne djece. Djeca bi trebala izbjegavati sportska pića jer ona obično sadrže visok nivo kiseline i u većini slučajeva su nepotrebna za djecu.

Opšte preporuke:

  • Kada je to moguće, majke bi trebale dojiti bebe isključivo do šest mjeseci starosti i nastaviti godinu dana ili duže.
  • Djeca ne bi trebali nositi šolje ili flašice sokova tokom dana. Na taj način se omogućava djeci neograničen pristup soku i tako stvara kontinuiran unos šećera kao i visok nivo kiseline u ustima, što će dovesti do mnogo većeg rizika od kvarenja zuba.
  • Ako odlučite da uključite sok u prehranu svoje porodice, kupujte proizvode označene kao da sadrže “100% sok”. Pića koja nisu 100% voćni sok obično imaju dodat šećer i druge sastojke.
  • Poslužite sok koji je pasterizovan. Nepasterizirani sok može sadržavati klice koje dovode dojenčad i djecu u opasnost da se razbole.

Tu su i preporuke Američke akademije za pedijatriju:

  • Mlađima od 12 mjeseci nedavati  voćni sok jer u ovoj dobi nema nutritivne koristi,
  • U dobi od 1-3 godine ograničiti voćni sok na najviše 4 oz/dan (1/2 šolje)
  • U dobi od 4-6 godina ograničiti voćni sok na maksimalno 4-6 oz/dan (1/2 šolje do 3/4 šolje)
  • U dobi od 7-18 godina preporučene količine soka su 8 oz/dan (1 šolja).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top