Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Jedan francuski poljubac prenosi i do 80 miliona bakterija

Jedan francuski poljubac prenosi i do 80 miliona bakterija

Više od 100 triliona mikroba živi u našim tijelima, a uloga im je da nam pomažu u probavi i očuvanju zdravlja, a nekih 700 vrsta bakterija nastanjuje samo naša usta, prenosi Sigma. Sada su naučnici došli do zaključka da se samo jednim francuskim poljupcem može prenijeti i do 80 miliona bakterija, a parovi koji se ljube devet puta dnevno dijele slične oralne bakterijske populacije. Ova otkrića objavljena su u časopisu Microbiome.

Naša mikroflora je određena raznim faktorima: genetskim, dijetetskim, starosnim, i zavisi od ljudi sa kojima smo najviše intimni. “Intimno ljubljenje koje podrazumijeva potpuni kontakt jezika i razmjenu sline karakteristično je za ljudsku vrstu, te je uobičajno u više od 90% poznatih kultura,” objašnjava Remco Kort sa TNO Mikrobiologije i Sistemske biologije.

Kort i njegove kolege su izvršili istraživanje na dvadeset i jednom paru, uzeli njihove uzorke sline, te brisove sa jezika da bi analizirali sastav oralne mikroflore ispitanika.

– Htjeli smo otkriti u kojoj količini partneri dijele svoju oralnu mikrofloru, i iz istraživanja je proizašlo da što se par više ljubi to imaju sličniji sastav bakterija – rekao je Kort.

Da bi izbrojali koji broj bakterija je u pitanju, dali su jednoj osobi u svakom od parova da popije probiotičko piće koje sadrži bakterije kao što su Lactobacillus i Bifidobacteria i koje su česte u jogurtima, a nakon toga da poljubi partnera. Količina tih bakterija u slini partnera koji nije popio piće povećala se trostruko. Pomoću određenih proračuna došlo se do zaključka da se tokom poljupca koji traje 10 sekundi razmjeni 80 miliona bakterija.

IZVOR: najdoktor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top