Home / Zanimljivosti / Koliko je izgled zuba važan za životni i poslovni uspjeh?

Koliko je izgled zuba važan za životni i poslovni uspjeh?

Povezanost između fizičkog izgleda i društvene prihvaćenosti odavno je utvrđena. Opšteprihvaćen koncept „ono što je lijepo je i dobro“ atraktivnim ljudima je, zahvaljujući njihovom izgledu, obezbjedio brojne društvene benefite. Mnoge studije pokazale su da fizički atraktivniji ljudi dobijaju bolje poslove, bolje su plaćeni i imaju sretnije brakove.

Glavni razlog zašto nam je neko lice lijepo,je to što prvo primijetimo na licu te osobe, su njezine oči i – osmijeh. Pokvareni i iskrivljeni zubi te nedostatak zuba je nešto što se teško može sakriti, a i osoba koja razgovara s nekim tko ima takav osmijeh teško će zanemariti te nedostatke.

Prilikom jednog istraživanja zaključeno je da  tokom razgovora za posao ispitivači nesvjesno biraju osobu koja ima lijep osmijeh.

Drugo istraživanje provedeno u Americi nastojalo je utvrditi koliko izgled zuba utiče na mišljenje tinejdžera o njihovim vršnjacima. Nastojalo se utvrditi imaju li tinejdžeri s ljepšim zubima više uspjeha u drušvu, školi, sportu… U svrhu istraživanja prikazano je 10 tinejdžera sa po dvije snimke.

Na jednoj su imali idealan osmijeh, a na drugoj loš, odnosno manje idealan osmijeh. Na fotografijama je digitalno dorađen samo osmijeh (idealan ili loš), sve ostalo bilo je potpuno isto.

Rezultati nedvosmisleno idu u prilog lijepom osmjehu. Za istoga tinejdžera na fotografiji s idealnim osmijehom zaključilo se da je inteligentan, uspješan, dobar sportista i popularan, a na onoj drugoj da je, u najbolju ruku, prosječan. Većina ispitanika zaključila je i da je osoba sa savršenim zubima izvrstan vođa. Studija nadalje potvrđuje da je estetika zuba čak važnija od higijene! No, jasno je da jedno bez drugoga ne ide – da bi bili lijepi, zubi, u prvom redu, moraju biti zdravi.

Možemo zaključiti da stomatološki estetski zahvati mogu znatno pridonijeti prije svega samopouzdanju osobe koja im se podvrgne te posljedično i njezinu socijalnom uspjehu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top