Pranje zuba

Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spriječi nastanak kako karijesa tako i oboljenja desni. Prvi korak u pravilnoj higijeni zuba je izbor četkice i paste za zube. Ako imate zdrave zube, trebali biste birati četkicu od umjetnih vlakana srednje tvrdoće. Ako imate problema s osjetljivošću zuba i krvarenjem desni, birajte četkicu s mekšim vlaknima kako ne biste dodatno nadražili desni. Izbjegavajte energično četkanje zubi jer ćete brzim i agresivnim četkanjem naškoditi zubnom mesu, a  s  vremenom može doći i do neželjenih promjena na caklini.

Stručnjaci preporučuju da se zubi peru najmanje dva puta dnevno, ujutru i naveče,u trajanju od dva minuta. Bilo bi dobro prati malo češće, poslije obroka ili užine jer određene namirnice uzrokuju da bakterije u vašim ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ. Zato spremite četkicu i pastu sa sobom u torbu ili pojedite jabuku koja  skida  većinu naslaga s površine zuba. No, nemojte se voditi time da jabuka može zamjeniti  četkice.

Usavršite tehniku pranja zuba!

  • četkajte zube kratkim kružnim pokretima i laganim pritiskom
  • pola četkice prislonite na zubno meso, a drugu polovicu na zub
  • dlačice uvijek moraju biti okrenute prema zubnom mesu pod uglom od 45 stepeni
  • za čišćenje prostora između zuba koristite zubni konac koji odstranjuje i do 70% više plaka
  • jednom dnevno isperite usta vodicom za ispiranje usta.

Izbjegavajte pranje zuba najmanje 30 minuta nakon kisele hrane ili pića. Ove kiseline mogu oslabiti zubnu gleđ, pa prerano pranje može da izazove njeno oštećenje. Samo pranje zuba neće ukloniti sve bakterije, pa stručnjaci preporučuju korišćenje tečnosti za ispiranje usta, takođe svakodnevnu upotrebu konca uz pravilnu tekhiku i redovne kontrole kod stomatologa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top