Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Sedam navika koje mogu narušiti zdravlje zuba

Sedam navika koje mogu narušiti zdravlje zuba

Pomalo je zastrašujuće, ali i istinito.

Naime, sami smo krivi za većinu naših problema povezanih sa zdravljem zubi i usne šupljine. Naravno, svojim zubima štetimo nesvjesno tako da svakodnevno radimo, na prvi pogled, sasvim bezazlene stvari.
Na primjer, škrgućemo zubima, sišemo limun, grickamo led…

Zbog toga smo se odlučili podijeliti s vama popis štetnih navika koje narušavaju zdravlje zuba. Ako ih od danas počnete izbjegavati, tada ćete izbjeći i česte posjete stomatologu.

Loša navika 1: škrgućete zubima

Bruksizam ili noćno škrgutanje zubima u današnje vrijeme je veoma česta pojava. A zašto je česta? Jer je usko povezana sa stresom.

Osim što do škrgutanja zubi najčešće dolazi tijekom noći, može se dogoditi i da tijekom dana nesvjesno stiskate čeljust i tako oštećujete zube.

Simptomi bruksizma mogu biti preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje, osjećaj boli u uhu, jutarnje glavobolje, a u slučaju dnevnog stiskanja zubi javlja se i mišićna napetost.

Zbog škrgutanja, zubi se oštećuju i troše te nerijetko dolazi i do prijeloma što će zahtijevati ugradnju krunice ili zamjenu zuba sa zubnim implantatima.

Ako patite od bruksizma, pokušajte kontrolirati ovu naviku pomoću vježbi opuštanja, neke smirujuće meditacije ili mantre koja će vas psihički opustiti.

Loša navika 2: ne koristite zubni konac

Znamo da dnevno trebate obaviti mali milijun stvari, pa se čišćenje zubi koncem baš i ne nalazi na vašoj listi prioriteta.

No ne činite li to na redovnoj bazi, riskirate pojavu ozbiljnih zdravstvenih problema. Naime, najčešći uzrok nastanka karijesa i gingivitisa je zaostali plak između zubi i na području desni, pa uz četkicu za zube koristite zubni konac barem 3 puta tjedno. Ili barem preko vikenda kad imate više vremena.

Loša navika 3: jedete hranu koja uzrokuje žgaravicu

Žgaravica je osjećaj boli i žarenja koji se javlja u prsima, a njezin neugodan osjećaj se dodatno pogoršava u ležećem položaju.

Žgaravica zapravo potiče želučanu kiselinu u jednjak, a te kiseline mogu oštetiti zubnu caklinu što dovodi do pretjeranog trošenja i osjetljivosti zubi.

Izbjegavajte četkanje odmah nakon napadaja žgaravice i pokušajte neutralizirati kiselinu pomoću malo vode i sode bikarbone.

Isto tako izbjegavajte hranu koja potiče žgaravicu, a na crnoj listi nalaze se čokolada, crni papar, kava, masna i pržena hrana, gazirana pića, ocat i umak od rajčice.

Loša navika 4: grickate kockice leda

Mnogi misle kako grickanjem leda osnažuju zube, a zapravo ih oštećujete. Iako se sastoji samo od vode, led može oštetiti zubnu caklinu i slomiti zube, a zbog ove loše navike možda ćete trebati plombu ili krunu. Ako ste ljubitelj leda, preporučujemo da ga radije sišete.

Loša navika 5: volite limun

Limun i druga kisela hrana mogu oštetiti zubnu caklinu jer njihova kiselina uzrokuje eroziju, tj. stvara se gruba teksturu na površini zubi. Zbog toga na zubima nastaju tamne mrlje, a korijen zuba je izloženiji štetnim utjecajima.

Loša navika 6: suho voće

Iako je zdrava namirnica, suho voće kao što su grožđice, ananas, marelice i šljive mogu ošteti zube. Kao prvo pune su šećera, a kao drugo njihova ljepljiva tekstura može se zalijepiti između zubi i izazvati karijes.

Loša navika 7: tamni voćni sokovi i bobičasto voće

Bobičasto voće kao što su borovnice, kupine i višnje imaju jaku boju i utječu na promjenu boje zuba.
Čak i ispijanje sokova od ovog voća može oštetiti zube zbog svoje kiselosti, pa poslije njihove konzumacije obavezno operite zube.

S obzirom na naš popis, koliko vi imate loših navika?

Znamo da je teško promijeniti ustaljene navike, no ipak vam savjetujemo da pokušate. Sve je u malim koracima.  Zadržite sve svoje zube stvarajući dobre navike, a između dobrih navika zasigurno su i redovite posjete stomatologu.

IZVOR: poliklinika-galekovic.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top